Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
kilos
Posty: 132
Rejestracja: 2011-12-15, 23:09
Lokalizacja: Dzierżoniów

Drzwi pasażera.czujnik

2012-01-16, 16:33

Jak wiadomo przy otwarciu jakichkolwiek drzwi zapala sie swiatlo w samochodzie i slychac charakterystyczny gong otwarcia drzwi

Na wyswietlaczu przy zegarach pokazuje sie napis door ajar....

Mam problem z drzwiami pasazera.Przy otwieraniu drzwi niec sie nie dzieje
nie zapala sie swiatlo
brak gonga
brak informacji na wyswietlaczu

Prosze podpowiedzcie mi gdzie jest ten cholerny czujnik otwarcia drzwi....
Szukalem w kolo drzwi i nic...moze on jest zespolony w zamku??

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Posty: 2853
Rejestracja: 2009-12-28, 01:21
Lokalizacja: St. Gierałtów
Model Explorera: II OHV 96 156KM

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2012-01-16, 16:44

W II jest w zamku w drzwiach, pewnie w III jest tak samo. Trochę ciężko się tam dostać.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

Awatar użytkownika
kilos
Posty: 132
Rejestracja: 2011-12-15, 23:09
Lokalizacja: Dzierżoniów

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2012-01-16, 17:25

hmmm w zamku??
to jakos dziwnie to dziala bo jesli przytrzymam drzwi a pociagne za klamke to nie ma info o otwarciu drzwi..dopiero jak lekko odchyle...to wiec na jakiej zasadzie dziala ten czujnik??

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Posty: 2853
Rejestracja: 2009-12-28, 01:21
Lokalizacja: St. Gierałtów
Model Explorera: II OHV 96 156KM

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2012-01-16, 19:13

W sumie to nie wiem.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

Awatar użytkownika
kilos
Posty: 132
Rejestracja: 2011-12-15, 23:09
Lokalizacja: Dzierżoniów

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2012-01-16, 20:27

ok aaaale zimno brrrr :-)

czujnik jest w zamku na felcu...
Wiec zamek lipa...tylko dziwne ze wszystko inne dziala,zamykanie otwieranie a ta funkcja kaput...

Awatar użytkownika
Klubowicz leon13cc
Klubowicz
Posty: 852
Rejestracja: 2011-06-03, 10:03
Lokalizacja: Lubuskie/Lubrza

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2012-01-17, 07:28

Wprawdzie mam II ale też mi kiedyś fiksował któryś czujnik z tym , że było odwrotnie niż u Ciebie . Zamykałem drzwi i światełko gasło jednak po kilku sekundach , mimo zamkniętych wszystkich drzwi zapalało się samo :eek: Nie było to regularne ale trochę irytujące :-x Popryskałem wszystkie zamki WD40 i jakimś środkiem do styków elektrycznych i mam spokój :-D
Ford Explorer Limited 2000 + Audi 80 B3 1987 + Yamaha MT-01 2006 = 384KM

Awatar użytkownika
mati_poznan
Posty: 28
Rejestracja: 2010-08-31, 10:21
Lokalizacja: Poznań

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2017-01-09, 13:04

Odświeżę.
Czasem w trakcie jazdy wyświetla się Door Ajar, w trakcie długiej jazdy gaśnie i czasem pojawia się z powrotem - losowo.
Jest metoda aby odkryć które to drzwi (podejrzewam tylna szybę), aby np. po OBDII to znaleźć.
Jakim oprogramowaniem, skoro mój standardowy (podłączony do interfejsu Wi-Fi, Torque) nie chce pokazywać.
Czy może jest to odczyt B2TAE - body ?
Waham się z ogłoszeniem

Awatar użytkownika
Klubowicz Kamyk.
Klubowicz
Posty: 889
Rejestracja: 2012-12-21, 20:03
Lokalizacja: Zieleniewo /Wrocław
Model Explorera: Eddie Bauer 1996 OHV

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2017-01-09, 13:46

ForScan wskaże.
Ford explorer to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Ale buggyego sam z bagienka wytargam :)

Klubowicz karolb863
Klubowicz
Posty: 2567
Rejestracja: 2009-12-26, 11:17
Lokalizacja: Poznań
Model Explorera: II OHV

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2017-01-09, 23:15

mati,musisz mieć program,który pokaże ci dane czasu rzeczywistego,czyli monitorowanie wszystkich drzwi razem,lub osobno,sprawdzenie polega na tym że jeżeli objaw występuje tylko podczas jazdy,to musisz ( albo lepiej niech to pasażer robi) obserwować w czasie jazdy zachowanie (wskazania) poszczególnych krańcówek drzwi,myślę że tylko tak to wychwycisz,bo w błędach możesz tego nie znaleźć,dlatego że otwarte drzwi nie są interpretowane przez komputer jako błąd-nawet jeśli otworzysz je w czasie jazdy.
tel. 606414212

Awatar użytkownika
mati_poznan
Posty: 28
Rejestracja: 2010-08-31, 10:21
Lokalizacja: Poznań

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2017-01-14, 13:42

Wyeliminowałem tylną klapę czy szybę, wtedy w obu przypadkach mamy komunikat o liftgate.
Jakaś propozycja programu ? Ze względu na osiadły na wsi tryb życia nie mam za bardzo okazji gdzieś podjechać na stare kąty stąd próbuję we własnym garażu zdobywać niezbędne doświadczenie :)
W Forscanie nie wiem gdzie szukać, czy w ogóle nawet opcja płatna nie ma monitoringu w czasie rzeczywistym ?
Odłączanie kolejnych drzwi to wątpliwa przyjemność.
Waham się z ogłoszeniem

Awatar użytkownika
Klubowicz boris
Klubowicz
Posty: 2052
Rejestracja: 2012-11-18, 18:01
Lokalizacja: Nakło Nad Notecią

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2017-01-14, 15:04

miałem tak w drzwiach pasażera wkurzyłem się i odciąłem kabel, tam jest tak do zamka dochodzą 2 przewody jak obwód jest zamknięty to to znaczy że drzwi są otwarte jak je przetniesz i odizolujesz komp będzie miał info o tym że są zamknięte przez co otwierając te właśnie drzwi nie zapali się podświetlenie i lampka to taki pół środek, Forscan w całej swojej mądrości i złożoności nie zrobi ci testu w czasie rzeczywistym jest tylko opcja kontroli tego modułu na zapłonie lub chodzącym silniku wtedy pokaże info o otwartych drzwiach konkretnych po warunkiem że dany błąd wystąpi, oświetlenie zgaśnie samoczynnie po odjechaniu kawałek ja doszedłem do tego po prostu otwierając i zamykając drzwi i patrząc na reakcję podświetlenia i wsio lub poprostu można wymienić wszystkie 4 czujniki na pałę co jest bez sensu. Lub wpiąć się miernikiem po kolei w drzwi i zobaczyć czy podczas jazdy nie ma przerwy w obwodzie inaczej się nie da Panie...
Był Ford Explorer Sport Trac 4.0 SOHC
Był Ford Explorer III 4.6 V8 Limited
Ford Explorer II 4.0 V6 OHV 4" Sport edition by Boris

Awatar użytkownika
mati_poznan
Posty: 28
Rejestracja: 2010-08-31, 10:21
Lokalizacja: Poznań

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2018-05-22, 10:24

Temat wrócił, czy sam czujnik z zamka wyciągamy okręcając o pół obrotu i wyciągam w dół ? czy jest jakiś patent żeby nic nie uszkodzić, wydaje się, że jest tam jakaś zapadka przeciwdziałająca samoczynnemu okręceniu.
Zanim zamówię komplet wolę sprawdzić czy da się oczyścić i założyć z powrotem.
Ktoś może zamawia paczkę żebym się dorzucił i jedną przesyłką dostać np. z US ?
Zdjęcie w załączeniu jest z netu
Załączniki
latch3.jpg
Waham się z ogłoszeniem

Awatar użytkownika
Northools
Posty: 327
Rejestracja: 2016-04-26, 12:24
Lokalizacja: Trojmiasto
Model Explorera: Czarny Ex III 4.6 V8 - tzw pomnik.

Re: Drzwi pasażera.czujnik

2018-05-22, 11:36

Lukasz,

A czy ten przeciety kabelek to moze jest w moich drzwiach pasazera? U mnie jest taka sytuacja, ze da sie zablokowac drzwi z przelacznikow stykowych na drzwiach, ale juz otworzyc ich sie kompletnie nie da. Ani od strony pasazera, ani od strony kierownika. Co jest zj...e, hmmm...? ;-)
Pomijam juz kwestie, ze czasem sie świeci światło samo z siebie i wskazuje na otwarte drzwi.
Kur....a! Gdzie jest moja szaro-zielona skora? :shock:

Wróć do „WARSZTAT”