Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4526
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

czujnik temperatury ASB

2014-09-25, 21:04

kiedyś dostałem cynk że w ASB jest czujnik temperatury :idea: że robiłem swoją skrzynie postanowiłem namierzyć gada ;-) w materiałach dot. naprawy skrzyni faktycznie jest opisany i znalazłem :chillout: we wtyczce zaworka EPC na foto oczywiście namierzyłem odrazu piny wszystko na foto sorki za jakość ale miałem tylko telefon :lol: piny pierwszy i drugi z prawej strony od góry ;-) ( zamiast podłączać czujniki w miski olejowe lub węże wystarczy się w lutować ) UWAGA dotyczy skrzyń 4r55e , 5r55e
Załączniki
piny termistora wtyczka.jpg
piny termistora wtyczka.jpg (64.09 KiB) Przejrzano 2545 razy
termistor wtyczka epc.jpg
termistor wtyczka epc.jpg (67.87 KiB) Przejrzano 2545 razy

Awatar użytkownika
resetx
Posty: 4844
Rejestracja: 2010-02-23, 20:16
Lokalizacja: Sieraków
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-25, 21:11

przecież już dawno Tobie o tym mówiliśmy ;) a ty się upierałeś :-D
Nowe forum czas na nowy podpis :P

Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4526
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-25, 21:14

to do kosza :-D

Awatar użytkownika
resetx
Posty: 4844
Rejestracja: 2010-02-23, 20:16
Lokalizacja: Sieraków
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-25, 21:17

to do kosza
niech zostanie dla potomnych (Ty przynajmniej masz foto/dowody na jego istnienie ;P ) ;-) ;-)
Nowe forum czas na nowy podpis :P

Awatar użytkownika
decania
Posty: 3370
Rejestracja: 2011-08-11, 21:15
Lokalizacja: Płock
Kontakt: Strona WWW

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 08:48

Czyli wystarczy tam podpiąć wskaźnik i już? Da się do tego dobrać bez zdejmowania skrzyni? Byś zrobił manuala które piny, gdzie ten czujnik, jak kabelki pociągnąć i jak wygląda wskazanie przy zagotowaniu skrzyni ;-)
Patryk
723-371-234

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Posty: 10016
Rejestracja: 2007-06-22, 20:46
Lokalizacja: Kampinos
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 09:00

Czyli wystarczy tam podpiąć wskaźnik i już? Da się do tego dobrać bez zdejmowania skrzyni? Byś zrobił manuala które piny, gdzie ten czujnik, jak kabelki pociągnąć i jak wygląda wskazanie przy zagotowaniu skrzyni ;-)
Patryk mniej masła :P bo skleroza Ci wyłazi :P

pytałeś już o to w tym moim wątku o tym czujniku :D

http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... 145#196145

ale wydaje mi się, że samo to, że jest czujnik nic nie znaczy - trzeba jeszcze mieć czym obrobić jego wskazania, bo to tylko kolejny PID w sofcie fordowskim...

a dowody na jego istnienie też już dawałem - łącznie ze zdjęciami i schematami :D
sklerotycy :D :D :D
Ostatnio zmieniony 2014-09-26, 09:01 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
BliG
Posty: 1067
Rejestracja: 2007-07-16, 09:55
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt: Strona WWW

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 09:09

Wystarczy interfejs Bluetooth ELM327 + Torque Android za kilka $ i można na bieżąco odczytywać temp ASB.
W załączniku grafika jak to może wyglądać ("TransFl" to właśnie odczyt z ASB).
Załączniki
web_2013-06-13_12-36-48.png
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
decania
Posty: 3370
Rejestracja: 2011-08-11, 21:15
Lokalizacja: Płock
Kontakt: Strona WWW

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 09:21

Rad-T, stary już jestem :-P
Patryk
723-371-234

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Posty: 10016
Rejestracja: 2007-06-22, 20:46
Lokalizacja: Kampinos
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 09:24

Rad-T, stary już jestem :-P
aha, Decania :P :lol: ;-)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
resetx
Posty: 4844
Rejestracja: 2010-02-23, 20:16
Lokalizacja: Sieraków
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 09:36

Rad-T, wiem że o tym było dlatego przypomniałem kojotowi :) z tym że tam nie dawałes chyba własnych zdjęć więc jest różnica :)
Nowe forum czas na nowy podpis :P

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Posty: 10016
Rejestracja: 2007-06-22, 20:46
Lokalizacja: Kampinos
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 10:00

Rad-T, wiem że o tym było dlatego przypomniałem kojotowi :) z tym że tam nie dawałes chyba własnych zdjęć więc jest różnica :)
nie wcale nie były moje - ktoś obcy robił je w trakcie remontu mojej ASB :P :D
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
resetx
Posty: 4844
Rejestracja: 2010-02-23, 20:16
Lokalizacja: Sieraków
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 12:08

nie wcale nie były moje - ktoś obcy robił je w trakcie remontu mojej ASB
kto wie... ;P

chodziło mi o to że nie dałeś fotki samego termika tylko kostkę/wtyczkę w której jest umieszczony ;P
Nowe forum czas na nowy podpis :P

albricht
Posty: 885
Rejestracja: 2010-09-03, 21:33
Lokalizacja: Wa-wa
Model Explorera: Jeep

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 16:51

No widzisz Koyote a jak mówiłem że jest to Ty oczy :D
Exploiler I 93r całe szczęście się wyleczyłem
Jeep Grand Cherokee 5,2
Honda Accord 2,7l wersja USA
Masz problem z EX dzwoń śmiało 505 673 189
We wsi gadają że specjalista od ASB
Pier..... mam już dosyć explorerów nie naprawiam.

Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4526
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 18:11

no dobra to jak są jakieś zdjęcia to to można usunąć ;-) tylko sie zastanawiam co Rad-T, chcesz od sygnału od tego czujnika ? :-) przecież to zwykły termistor czyli jak temp. rośnie to opór maleje i wskazówka idzie do góry ;-) trzeba by tylko ewentualnie sprawdzić czy zakres oporu podejdzie do wskaźnika :lol: jak będe miał chwile to sie tym zajme bo mam jeden nadkomplet :-P :-D na wierzchu ;-)

Awatar użytkownika
decania
Posty: 3370
Rejestracja: 2011-08-11, 21:15
Lokalizacja: Płock
Kontakt: Strona WWW

Re: czujnik temperatury ASB

2014-09-26, 18:14

mam jeden nadkomplet
Nadkomplet czego?
Patryk
723-371-234

Wróć do „BAZA INFORMACJI”