Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Adas
Posty: 42
Rejestracja: 2017-08-05, 18:36
Lokalizacja: Biskupiec
Model Explorera: Explorer II 4.0 XLT 4x4 1996 205km

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-02-23, 09:47

Nikt nie pisał że GEM steruje bezpośrednio ;) Za duży prąd spalił by się w trymiga.
Fakt, nie w moim poście ale szperając na temat napędów -mrugania wynikało z kilku wypowiedzi że nie ma przekaźnika szyb :) , ale nie istotne w zasadzie ....ważne że po takim czasie okazało się że to błahostka ....i nikt tego nie sugerował :) .... teraz mam 2 dodatkowe GEM'y , szary przekaźnik z za radia ...dobrze że nie kupiłem reduktora :mrgreen:

Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4528
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-02-23, 19:27

kupisz to kwestia czasu :D :D

Awatar użytkownika
Klubowicz Kamyk.
Klubowicz
Posty: 889
Rejestracja: 2012-12-21, 20:03
Lokalizacja: Zieleniewo /Wrocław
Model Explorera: Eddie Bauer 1996 OHV

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-02-23, 21:31

Widocznie twój problem okazał się dość oryginalny. Grunt że znaleziony ;) . Jestem prawie na 100% pewien że nikt nie podejrzewał jako by nie było braku przekaźnika. Źle najwyraźniej to zinterpretowałeś.
Ford explorer to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Ale buggyego sam z bagienka wytargam :)

Awatar użytkownika
Adas
Posty: 42
Rejestracja: 2017-08-05, 18:36
Lokalizacja: Biskupiec
Model Explorera: Explorer II 4.0 XLT 4x4 1996 205km

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-02-24, 06:48

Widocznie twój problem okazał się dość oryginalny. Grunt że znaleziony ;) . Jestem prawie na 100% pewien że nikt nie podejrzewał jako by nie było braku przekaźnika. Źle najwyraźniej to zinterpretowałeś.
....najbardziej wkurzają mechanicy od 7 boleści , po rozmowach z kilkoma ,chcieli połowę auta wymienić . Podobnie jak za łożysko przedniego koło krzyczeli 1800 ....wymieniłem piastę ( samodzielnie) i koszt zamknął się w 300-paru ...to auto wymaga cierpliwości i zrozumienia ....dla ludzi o mocnych nerwach :-D

Awatar użytkownika
Adas
Posty: 42
Rejestracja: 2017-08-05, 18:36
Lokalizacja: Biskupiec
Model Explorera: Explorer II 4.0 XLT 4x4 1996 205km

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-02-24, 06:50

kupisz to kwestia czasu :D :D
...nie psuj mi humoru :-D poprzedni Ex po skończeniu konwertera wylądował na cmentarzu :-D

Awatar użytkownika
Adas
Posty: 42
Rejestracja: 2017-08-05, 18:36
Lokalizacja: Biskupiec
Model Explorera: Explorer II 4.0 XLT 4x4 1996 205km

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-03-01, 18:38

Myślę że wyjaśnione.... testowałem kilka dni i po poruszeniu przekaźnikiem ( foto) nad pedałem gazu napędy wracały . Kilka dni temu wymieniłem ten przekaźnik i dotąd działają idealnie .... :-D
Załączniki
28461485_632978497033234_1937252441_o.jpg

Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4528
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-03-01, 19:25

ten przekaźnik jest od szyb a przynajmniej w 2-ce ohv:)

Awatar użytkownika
Adas
Posty: 42
Rejestracja: 2017-08-05, 18:36
Lokalizacja: Biskupiec
Model Explorera: Explorer II 4.0 XLT 4x4 1996 205km

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-03-02, 07:07

ten przekaźnik jest od szyb a przynajmniej w 2-ce ohv:)
więc wynika że awaria przekaźnika szyb ma wpływ na napędy :-D .... jak wcześniej opisywałem błąd obwodu przekaźnika szyby lewej też wywalało ...

Awatar użytkownika
madakelus
Posty: 433
Rejestracja: 2011-11-06, 15:52
Lokalizacja: TST

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-03-05, 17:25

ja bynajmniej jestem ciekaw rozwiązania problemu i czekam na informacje :)

Awatar użytkownika
Adas
Posty: 42
Rejestracja: 2017-08-05, 18:36
Lokalizacja: Biskupiec
Model Explorera: Explorer II 4.0 XLT 4x4 1996 205km

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-03-06, 06:37

ja bynajmniej jestem ciekaw rozwiązania problemu i czekam na informacje :)


...jak pisałem wyżej ...wymiana przekaźnika ( jest na foto) rozwiązała problem ... od dłuższego czasu napędy nie znikają, żadnych migających kontrolek .
Czyli sądzę że problem całkowicie rozwiązany ...próbowałem wszystkiego czego mi doradzano , jednak odp. znalazłem za forum amerykańskim :-D

Awatar użytkownika
madakelus
Posty: 433
Rejestracja: 2011-11-06, 15:52
Lokalizacja: TST

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-03-10, 13:34

No i malinowo... Zawsze się człowiek czegoś nauczy :)
good job

Awatar użytkownika
Klubowicz Kamyk.
Klubowicz
Posty: 889
Rejestracja: 2012-12-21, 20:03
Lokalizacja: Zieleniewo /Wrocław
Model Explorera: Eddie Bauer 1996 OHV

Re: Migające kontrolki napędów , nie załącza przodu

2018-03-12, 01:54

Zastanowiła mnie kwestia tego tajemniczego przekaźnika. Badanie rozpoczęło się od rozebrania delikwenta. Jest to zwykły przekaźnik o oporze cewki 67 OHM, oporze rezystora blokującego 680 OHM i minimalnym napięciu zadziałania 5.2V. Okazuje się że ten przekaźnik odpowiada za zasilenie systemu kontroli zapinania napędu 4x4, szyb, oraz szyberdachu ;) Myślę że schemacik wszystko wyjaśni :D
Obraz 359.jpg

Lepsza jakość

https://drive.google.com/file/d/1OxMN8M ... sp=sharing
Ford explorer to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Ale buggyego sam z bagienka wytargam :)

Wróć do „SILNIK I UKŁAD NAPĘDOWY”