Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4526
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2015-06-20, 19:22

ooooo takie coś to ja moge dekodować ;-) :-D :-D piękna wieża ciśnień :D
Ostatnio zmieniony 2015-06-20, 19:37 przez Kojot, łącznie zmieniany 1 raz.

Klubowicz łysy lkt80
Klubowicz
Posty: 402
Rejestracja: 2015-03-05, 19:07
Lokalizacja: skarżysko-kamienna
Model Explorera: IIsohc97

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2015-06-20, 19:29

jakby co ,zawsze służę pomocą przy rozszyfrowaniu :-)

Klubowicz troll73
Klubowicz
Posty: 707
Rejestracja: 2015-01-28, 14:28
Lokalizacja: Warszawa/Soboklęszcz
Model Explorera: II OHV

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2015-09-06, 08:13

wracamy do tematu ;)

było sporo o sprzęcie i trochę teorii ale myślę, że warto zacząć od czegoś prostszego ;)
pomyślałem, że nie każdy może ustawić klamota w mieszkaniu to po pierwsze i po drugie jednak taki klamot parę złociszy kosztuje

zaczniemy więc od czegoś prostego ;)

jak czytam na forum walkę z usterkami to sobie myślę, że zbudowanie prostego postila na kuchenkę gazowa to nie problem :D

co będzie potrzebne:
- szybkowar ( lub garnek, który jesteśmy w stanie zamknąć szczelnie ciśnieniowo )
- termometr
- zaworek bezpieczeństwa ( taki jak w bojlerze )
- chłodnica ( z odstojnikiem lub bez ale o tym później )
- przewody do podłączenia chłodzenia i odprowadzenia wody

akcesoria
- beczka na nastaw/zacier (20-30l)
- alkoholomierz
- cukromierz
- menzurka pomiarowa

jak taki zestaw ma wyglądać nie będę się rozpisywał wujek google ma sporo zdjęć i schematów
teraz dlaczego dwie opcje chłodnicy:
pierwsza bez odstojnika to najprostsze rozwiązanie, efekt psocenia taki sam jak z odstojnikiem tyle, że trzeba odebrać przedgon do osobnego naczynia - pierwsze 20ml jak zacznie kapać ( są to ciężkie frakcje aromatyczne - śmierdzi zazwyczaj jajami :D )
w przypadku odstojnika teoretycznie zostają w odstojniku ale należy pamiętać o tym żeby po każdym użyciu wyczyścić odstojnik ( jak nam się zapełni aromat poleci do urobku ;) )

oczywiście na serwisach aukcyjnych i ogłoszeniowych jest cała masa gotowych rozwiązań lepiej lub gorzej zrobionych, jak ktoś będzie miał jakiś pytania śmiało dzwonić coś tam podpowiem ;)

sprzęt mamy teraz sama zabawa ;)
o ile w domu nie ma większego problemu z zapachami to w bloku jest trochę gimnastyki :D
sam proces psocenia aromatu przy starannie wykonanej maszynerii nie wydziela, problemem jest nastaw
beczka z nastawem nie może być szczelnie zamknięta i gdzieś gazy powstałe przy fermentacji muszą uchodzić
rozwiązań jest kilka
jak piwnica jest ogrzewana to piwnica, jak latem może być balkon od zawietrznej ;)
znajomy z braku balkonu i piwnicy stawia beczkę w łazience
w deklu zrobił potworek i wyprowadzenie wężyka i ten wężyk wyprowadził wentylacją przez dwa piętra :D

jak widać dla chcącego nic trudnego :P

podany zestaw będzie się nadawał do nastawów cukrowych i lekkich zacierów ( gęste będą się przypalać )

i taka ciekawostka

niedawno jechałem przez Starogard Gdański i mijałem gorzelnie, z wież rektyfikacyjnych nawet nie ma już fundamentu, został tylko destylator. reszta procesu oczyszczania to w tej chwili tylko chemia ....
tak więc do dzieła rodacy, robimy domowe alkohole :D

edit:
doczytałem trochę i w tej chwili stosuje sie separatory zanieczyszczeń nastawu/zacieru
zasada działania oczywiście chroniona prawami przez producentów ale są dwa rodzaje, jeden na solankę drugi na kwas siarkowy...
jakoś mi się skojarzyło z oczyszczaniem opału ....
Ostatnio zmieniony 2015-09-06, 09:18 przez troll73, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Robo21
Posty: 180
Rejestracja: 2012-12-29, 18:06
Lokalizacja: Sochaczew

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2015-09-16, 12:51

Witam
Dzisiaj wstawiam cukrówki wiec za tydzień pochwalę się swoja instalacją (na razie rozłożona).

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Posty: 5873
Rejestracja: 2008-06-18, 21:37
Lokalizacja: Warszawa-Pr.Płd.
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2016-08-10, 11:11

Czas na przetwory :)

Ps. A gdzie jest z kasztanów temat Kojota pt: "nasze recepturki" ja się pytam.

Mamy tylko 10 stron kasztanów ? To nie możliwe...
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4526
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2016-08-10, 16:24

przy przenosinach chyba pofrunęło :P

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Posty: 5873
Rejestracja: 2008-06-18, 21:37
Lokalizacja: Warszawa-Pr.Płd.
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2016-08-10, 17:41

O w mordę.... :/
Sporo pofrunęło jak tylko 10 stron kasztanów zostało, to u nas największy dział był...

Dobra - to zapodaj cytrynówkę, a potem co można zrobić (nalewkę) z aronii, borówki amerykańskiej, śliwek oraz wiśni :)

Właśnie nastawiłem sobie próbnie cytrynkę, jutro wieczorkiem degustacja :-D
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4526
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2016-08-10, 19:15

rób po swojemu tak jest ciekawiej jak na jakieś spotkanie przywieziona zostaje cytryna w 5-ciu smakach ;D jak każda była by taka sama to było by nudno :)

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Posty: 5873
Rejestracja: 2008-06-18, 21:37
Lokalizacja: Warszawa-Pr.Płd.
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2016-08-10, 19:33

A te wymienione owoce - borówka, aronia to się nadają, czy może tylko jako dodatek do innych ? Nie wiem ile owoców na ile towaru, dopiero w żłobku jestem w tym temacie (nie w tym na Kolskiej) :D
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4526
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2016-08-10, 19:42

aronia tak borówka nie (moim zdaniem) :P ja na litr nitro ;D daje 4/5 cytryn a jeżeli chodzi o inne dodatki typu wiśnie śliwki to zauważyłem że im więcej tym lepiej i najlepsze wyszło mi 1l/1kg ;) i staram się unikać cukru zastępując go miodem jeżeli trzeba posłodzić

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Posty: 5873
Rejestracja: 2008-06-18, 21:37
Lokalizacja: Warszawa-Pr.Płd.
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2016-08-10, 20:09

Ooo - i to jest przydatne info do tej bazy informacji. Następne też już z miodzikiem zrobię. Dzięki :)
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
Dawid
Posty: 4573
Rejestracja: 2007-10-19, 15:54
Lokalizacja: Bydgoszcz/Lisi Ogon
Kontakt: Strona WWW

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2016-08-11, 09:55

Zamkną was razem z tymi wieżami i forum za chwile.... :D :D
smartpar.pl

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Posty: 5873
Rejestracja: 2008-06-18, 21:37
Lokalizacja: Warszawa-Pr.Płd.
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: węglowodany i ich przetwarzanie ;)

2016-12-22, 23:25

Właśnie ciut po czasie, ale byłem czym innym zajęty niestety więc dzisiaj walczyłem z szybkimi trunkami. Cytrynka po modyfikacjach jest super, a cukierkowe gotowe natychmiast po mieszaniu do spożycia. Bazą jest jedynie zamiast sklepowego sprajta ten nie sklepowy sprajt. Z cukierkowych poszły kukułki i mleko zagęszczane - super likierek :)
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Wróć do „KASZTANIENIE”