Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

Słoiki ;)

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

Awatar użytkownika
resetx
Posty: 4844
Rejestracja: 2010-02-23, 20:16
Lokalizacja: https://t.me/pump_upp
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

Słoiki ;)

2015-10-17, 21:52

Jako że faceci to najlepsi kucharze, a sam lubię te "sporty" poszukuję ciekawych i najlepiej sprawdzonych przepisów na schowanie czegoś w słoik :) na zasadzie dzisiaj kupię tanio, obrobię trochę, później do słoika i mam swoje pyszne jedzonko :) (no ale nie musi być tanio :P )

co aktualnie w mojej produkcji?
- porzeczka (biała, czerwona, czarna)
- jeżyny (w formie soku)
- winogrono
- sok pomidorowy (w tym roku przerobiłem ponad 100kg pomidora - rekord)
-ogórki na kilka sposobów (ostro, klasycznie)
-leczo (grzyby, papryka)
-grzyby w occie plus mrożone ;)
-buraki (tarte do obiadu i całe/ćwiartki w occie jako przekąska)
- kiełbasa (tu duma i smak rozpiera ;) )
i chyba tyle :)


Poszukuję nowych inspiracji :) bo fajnie jest mieć coś swojego :D

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Posty: 5873
Rejestracja: 2008-06-18, 21:37
Lokalizacja: Warszawa-Pr.Płd.
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: Słoiki ;)

2015-10-17, 22:04

Paweł - jak grzyby mrożone w słoiku ? Daj jakiś przepis na kiełbasę i mięsko - nigdy nie robiliśmy bo nie umiemy...

Monika jeszcze robi gruszki i dynie w occie, oraz paprykę. Tylko paprykę lubię. I jakieś ogórki w zalewie musztardowej ale tego też nie trawię.

Ps. przy remonciku nie zamierzam już wszystkiego z powrotem upychać do szafek i mam do oddania trochę słoików. Jutro pewnie na fajans pójda. Puszki też się znajdą :-D ;-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
resetx
Posty: 4844
Rejestracja: 2010-02-23, 20:16
Lokalizacja: https://t.me/pump_upp
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

Re: Słoiki ;)

2015-10-17, 22:23

Paweł - jak grzyby mrożone w słoiku ?
to dwie oddzielne sprawy :P mrożone to jedno a słoik to drugie :D

Kiełbasa w słoiku:
Skład­niki:

1 kg mięsa wieprzowego - może to być łopatka. Może też to być, trochę wieprzowiny, trochę wołowiny i odrobina boczku lub nawet jak w moim przypadku, sama karkówka. Ważne - mięso musi być surowe!

1 łyżeczka soli kuchennej (ja wolę bardziej słone i dałem więcej, każdy daje do smaku)
1 łyżeczka majeranku (tu też lubię dużo i dałem dobre 2 ;) )
1 łyżeczka pie­przu mielonego
3 ząbki czosnku
1 szklanka wody
1 łyżeczka żelatyny

Spo­sób przygotowania:

1. Mięso płu­czemy, kro­imy na mniej­sze kawałki i mie­limy w maszynce na sitku o gru­bych oczkach (uży­łem sitka z oczkami 8 mm). Są u nas sklepy które mielą na miejscu ale ja mam maszynkę i wolę sam ;)

2. Do zmie­lo­nego mięsa doda­jemy posie­kany czo­snek, sól, maje­ra­nek, pieprz i wle­wamy wodę z roz­pusz­czoną żela­tyną. Całość mieszamy/masujemy przez przy­naj­mniej 5 minut. Masowanie to dość ważna sprawa i trzeba to robić odpowiednio długo :)

3. Wymie­szaną masę wkła­damy do umy­tych sło­ików na 2/3 ich pojem­no­ści. Ugnia­tamy mięso żeby nie było w środku powietrza.

4. Zakręcamy szczelnie słoiki wypa­rzo­nymi nakręt­kami i wsa­dzamy do garnka z wodą (woda powinna się­gać do wyso­ko­ści mięsa). Gotu­jemy wodę i kiedy zacznie wrzeć, zmniej­szamy pło­mień pod garn­kiem i parzymy wszystko przez 1 godzinę. Po godzi­nie wyłą­czamy ogień i całość zosta­wiamy, nie wyj­mu­jemy słoików.

5. Na drugi dzień powtarzamy proces. Doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniej­szamy ogień i przez godzinę parzymy. Jesz­cze cie­płe sło­iki wyj­mu­jemy i ukła­damy dnem do góry. Kiedy wystygną, odwracamy je i możemy scho­wać do lodówki.

Te słoiki które nie załapią mamy do konsumpcji w pierwszej kolejności :) ja np miałem 3 takie które z przyjemnością zajadałem 3 dni pod rząd :P

a jak któreś okażą się po czasie że nie trzymały to lepiej w kosz je puścić bo nie warto ryzykować :D

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Posty: 5873
Rejestracja: 2008-06-18, 21:37
Lokalizacja: Warszawa-Pr.Płd.
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: Słoiki ;)

2015-10-17, 23:27

Zastanawia mnie punkt 4 - zakręcamy szczelnie a potem gotujemy... Nie strzelają ? Znam wekowanie i w kompieli wodnej tak podgrzewamy i dopiero potem zakręcamy i odwrotnie stawiamy.

Ta wolna 1/3 przestrzeni zostaje po procesie też wolna ?
Po jakim czasie można spożywać, bo mi już ślinka cieknie :-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4526
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Słoiki ;)

2015-10-18, 09:55

widze że dziewczyny master chefa założyły :-P :-D :-D :-D

Awatar użytkownika
resetx
Posty: 4844
Rejestracja: 2010-02-23, 20:16
Lokalizacja: https://t.me/pump_upp
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

Re: Słoiki ;)

2015-10-18, 10:21

Kojot, jak chcesz dobrze zjeść to musisz to sobie zrobić sam :D

jacek4, słyszałem o przypadkach że strzelił ale mi się jeszcze nigdy nie przytrafiło ;) spożywać można po drugim gotowaniu ale im chłodniejsze tym lepsze :) a najlepiej smakuje po tygodniu lub dwóch :)

Moderator Kojot
Moderator
Posty: 4526
Rejestracja: 2010-12-06, 16:21
Lokalizacja: warszawa

Re: Słoiki ;)

2015-10-18, 10:23

jak chcesz dobrze zjeść to musisz to sobie zrobić sam :D
nie prawda wtedy trzeba iść do ivki ;-) :-D :-D

Awatar użytkownika
Klubowicz wit.rys
Klubowicz
Posty: 2187
Rejestracja: 2013-03-17, 09:36
Lokalizacja: Chyrzyna-podkarpacie
Model Explorera: już nie ...

Re: Słoiki ;)

2015-10-18, 11:53

jak chcesz dobrze zjeść to musisz to sobie zrobić sam :D
nie prawda wtedy trzeba iść do ivki ;-) :-D :-D
Ale to tylko Ty, czy każdy... ??? ;-)
Witold
(604902478, wit.rys@gmail.com)

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Posty: 5873
Rejestracja: 2008-06-18, 21:37
Lokalizacja: Warszawa-Pr.Płd.
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: Słoiki ;)

2015-10-18, 14:23

Kojot - zaraz całe forum zacznie chodzić do Ivki, nawet jak będziesz w robo... :-P ;-)

Jest dział z napitkami to i pora aby czymś można było przegryść, chociasz twoje wchodzi nawet bez popity :-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Klubowicz troll73
Klubowicz
Posty: 707
Rejestracja: 2015-01-28, 14:28
Lokalizacja: Warszawa/Soboklęszcz
Model Explorera: II OHV

Re: Słoiki ;)

2015-10-18, 21:53

jutro dopisze swoje doświadczenia (słoikowe nie butelkowe) ;)
692754476

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Posty: 5873
Rejestracja: 2008-06-18, 21:37
Lokalizacja: Warszawa-Pr.Płd.
Model Explorera: EX II 1996 OHV

Re: Słoiki ;)

2015-10-18, 21:57

Smalczyki tuszonki to jest to
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

M-maniac
Posty: 19
Rejestracja: 2015-05-26, 12:50
Lokalizacja: Śląsk

Re: Słoiki ;)

2015-10-19, 12:10

Polecam stronę wedlinydomowe.pl
Często tam zaglądam, wiele ciekawych przepisów, nawet są projekty jakichś wędzarenek i wędzarni ;)
Sam robię (wędzę) szynki, kiełbachy, boczki. Robię też kiełbasę białą, niestety tylko okazjonalnie.
Co prawda nie słoiki ale też pyszne ;)
PS
Też powoli zabieram się do kiełbasy do słoika ;)
V8 rządzi

Klubowicz troll73
Klubowicz
Posty: 707
Rejestracja: 2015-01-28, 14:28
Lokalizacja: Warszawa/Soboklęszcz
Model Explorera: II OHV

Re: Słoiki ;)

2015-10-19, 13:38

alo ;)

posta będę edytował bo nie wszystko pamiętam i część przepisów zna Magda ;)
1. Mięsa

Mielonka - mięso w sumie jak na kiełbasę, załadowane do słoika i pasteryzowane przez dwa dni po 3-4 godziny

Marynowana słonina - cienka słonina zwinięta w słoiku w zalewie solnej z dodatkiem majeranku całego czosnku, pieprzu w ziarnkach i ostrej papryki ( najlepiej całej inaczej wychodzi za ostre )
słoninę wkładamy do słoika, dodajemy pozostałe dodatki, i zalewamy gotującą solanką ( proporcja wkładu do solanki musi być taka żeby słoik się zawekował ) po wystygnięciu odstawiamy na 6-8 miesięcy minimum. Słonina jest dobra jak zaczyna się smarować jak masło ;)

2. Mięsa solone

jak mamy beczkę ( może być plasticzana ) można zasolić mięso
kupujemy sól kamienną gruboziarnistą i mięso które chcemy zasolić, mięso musi być świeże ale dokładnie wystudzone i odsączone.
układamy je w beczce tak żeby kawałki mięsa były oddzielone od ścianek beczki i od siebie przynajmniej pięcioma centymetrami soli, kawałki muszą być równej grubości. Zakręcamy szczelnie beczkę i odstawiamy w chłodne miejsce.
przyjmuję się, że zasolenie powinno trwać minimum 9 miesięcy a najlepiej rok w zbliżonej temperaturze.

3. sosy

Paprykowy - papryka najlepiej czerwona, myjemy, pozbywamy się pestek i szypułek, mielimy w maszynce na grubym sitku razem z czosnkiem do smaku ( ja na 10 kilo papryki daje 6-8 ząbków )
Do smaku pieprz, sól, cukier, można dodać ostrej papryki. wysmażamy do uzyskania oczekiwanej konsystencji i dajemy do suchych słoików ( samo się zawekuje )

pomidory w kawałkach - ściągamy skórę, kroimy w kostkę i do gara. Dodajemy czosnek, sól, pieprz, cukier do smaku ( cukru daje łyżeczkę płaską na 10 kilo pomidorów )
gotujemy około godziny do odparowania nadmiaru wody i na gorąco do słoików jak sos paprykowy

przecier pomidorowy - tak samo ściągamy skórę, mielimy pomidory w maszynce razem z czosnkiem i przyprawami jak w pomidorach w kawałkach do gara gotujemy do odparowania nadmiaru wody i tak samo do słoików

4.Warzywa
Papryka marynowana w occie - ( robi Magda )

Ogórki kiszone - ( nie pamiętam proporcji zalewy dopisze z domu )

Buraczki w zalewie octowej - ( robi Magda )

5 Owoce

Gruszki w zalewie - (robi Magda )

to na razie tyle ;)
Ostatnio zmieniony 2015-10-19, 13:41 przez troll73, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
decania
Posty: 3370
Rejestracja: 2011-08-11, 21:15
Lokalizacja: Płock
Kontakt: Strona WWW

Re: Słoiki ;)

2015-10-21, 15:20

Ja najbardziej bym chciał kasiorę w słoiki pakować i zakopywać pod gruszą ale.....słoików tylu nie mam :-P
Patryk
723-371-234

Awatar użytkownika
Klubowicz wit.rys
Klubowicz
Posty: 2187
Rejestracja: 2013-03-17, 09:36
Lokalizacja: Chyrzyna-podkarpacie
Model Explorera: już nie ...

Re: Słoiki ;)

2015-10-21, 15:25

Ja najbardziej bym chciał kasiorę w słoiki pakować i zakopywać pod gruszą ale.....słoików tylu nie mam :-P
Przyślij kasę, ja mam dużo słoików... ;D ;P
Witold
(604902478, wit.rys@gmail.com)

Wróć do „KASZTANIENIE”