DamianPila, partia ELMów 327 w wersji 1.4a USB miała źle zaprojektowaną/wykonaną płytkę, tak że nie współpracowała z protokołem PWM [czyli tym używanym przez nasze EXy]. Może Tobie się właśnie taka trafiła...
Ja od pewnego czasu posiadam ELM 327 v1.3a na USB (chiński 'klon', w czarnej obudowie z pomarańczowo-granatową naklejką) oraz od kilku dni Vgate Scan mini na BT (też chiński 'klon' ELM327, w niebieskiej obudowie).
Wersja USB działa idealnie na laptopie po odpowiednim skonfigurowaniu w menedżerze urządzeń oraz programie diagnostycznym. Na Windows Mobile i Androdzie nie testowałem z braku możliwości podłączenia USB (nie mam takiej przejściówki).
Wersja BT:
- na Windowsie działa, ale ma duże wahania (np. obroty skaczą pomiędzy 400-1200 rpm), może to też kwestia zabawy z ustawieniami, gdyż przy niewłaściwych ustawieniach interfejs na USB zachowywał się podobnie, ale może to cecha urządzeń działających po BT,
- na WindowsMobile interfejs wydaje się pracować bardzo ładnie,
- na Androdzie w Torque Lite (darmowy) wygląda że działa OK (przy wyłączonym silniku pokazuje OK temperaturę płynu chłodniczego, położenie przepustnicy, etc - nie pokazuje jednak temperatury płynu ASB, ale myślę że to kwestia ustawienia odpowiednio PIDa.