Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

bezpieczniki poduszek

2008-03-30, 23:47

kiedys juz poruszalismy temat ale teraz wracam do niego bo cos jeszcze znalazlem.

w ramach upalania auta pomyslalem ze warto byloby wylaczyc poduszki na czas szalenstw zeby nie przylozyc buzki do jaska w trakcie jazdy :)

w EXII za poduszki odpowiada bezpiecznik nr M5 (czerwony) - "uklad poduszki powietrznej"
oraz nr 2 (brazowy) - "wentylator chlodnicy, poduszka powietrzna"

no i tu zaczynaja sie schody, jak wylaczy sie nr 2 to brak pradu tez dla wiatraka chlodnicy.
a moze wyjecie samego M5 (sterowanie) juz unieruchamia system poduszek ?

i pytanie 2 - czy bezpieczeniki od poduszek wyciagac przy podlaczonym czy ODLACZONYM akumulatorze ? jest zagrozenie strzalu przy np wkladaniu bezpieczenika ?
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

Re: bezpieczniki poduszek

2008-03-31, 00:07

i pytanie 2 - czy bezpieczeniki od poduszek wyciagac przy podlaczonym czy ODLACZONYM akumulatorze ? jest zagrozenie strzalu przy np wkladaniu bezpieczenika ?
proponuję robić to przy odłączonym akumulatorze :P
w EXII za poduszki odpowiada bezpiecznik nr M5 (czerwony) - "uklad poduszki powietrznej"
oraz nr 2 (brazowy) - "wentylator chlodnicy, poduszka powietrzna"
jak wyjmiesz to odpal auto i jak będzie się kontrolka świeciła to już nie działają :P

tylko nie wiem czy po takiej operacji ponowne włożenie bezpiecznika nie obejdzie się bez kasowania błędów :P
ale dla ciebie to nie problem :P
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Awatar użytkownika
BliG

2008-03-31, 00:19

Zastanawiam sie tylko czy jest sens...
Podczas pobytu w UAE i jazdy po pustyni Toyka LC (ale EX moze miec inna czulosc, przy innej sile uderzenia moga sie otwierac poduszki), bedac na wydmie kierowca nie zauwazyl ze juz sie konczy i zlecielismy z niej, tzn. zjechalismy po pochylosci kilkadziesiat stopni tak ze zabraklo kata natarcia i przywalilismy w podloze dosc zdrowo; tak ze pasazerke przez 2-3 dni bolaly zebra (tak ją pasy przycisnely), zgiela sie plyta oslaniajaca podwozie, ale poduszek nie wywalilo...
Pozdrawiam,
Adrian

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2013-04-08, 12:49

odgrzewam :)
Rad-T, robiłeś coś w tym temacie? bo głównie chodzi mi o pasażera (w fordzie niestety nie ma wyłączenia poduchy kluczykiem jak to bywa w innych autach). Czasami żona by chciała sama z małym (w foteliku) jechać a wsadzanie go do tyłu jest za mało bezpieczne (czasami by się odwróciła na chwilę do niego i wiecie co może być), więc pytanie brzmi jak odłączyć poduchę pasażera (najlepiej żeby dało się to zrobić np bezpiecznikiem albo czymś podobnym), w sumie powinna być tam wtyczka pod schowkiem ale czy tylko tak się da to zrobić?

Awatar użytkownika
Klubowicz leon13cc
Klubowicz

2013-04-08, 13:07

Paweł , z tego co się orientuje to w PL nawet jak masz wyłącznik poduszki powietrznej to i tak nasze prawo zabrania wozić dzieci w foteliku odwróconym tyłem do kierunku jazdy ( tak mi się kiedyś obiło coś o uszy ;-) )
Ford Explorer Limited 2000 + Audi 80 B3 1987 + Yamaha MT-01 2006 = 384KM

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2013-04-08, 13:18

Rad-T, robiłeś coś w tym temacie?
Zrobiłem :) założyłem stalowy zderzak z przodu :P
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC

2013-04-08, 17:28

Zrobiłem założyłem stalowy zderzak z przodu
hehe ja też mam w sumie orurowanie w miejscu gdzie powinny być czujniki zderzeniowe tylko nie wiem jak to się będzie miało do ewentualnego spotkania z przeszkodą :D

Wróć do „WARSZTAT”