Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
bartprokop

Serwisówka na CD

2009-01-09, 09:59

Witam serdecznie,

Wpadlo w moje rece cos takiego (zakup na e-bay) jak plyta CD z instrukcja serwisowa dla fordow z lat 93-94. Dokumentacja ta jest podobno używana przez serwisy samochodowe w USA do serwisowania samochodów marki Ford. (ma z tego co widzialem tzw. procedury serwisowe) Nie jest to moze hilton czy ta druga "zrob to sam", ale ma troche tresci w sobie. Dokumentacja jest w formie płyty CD i w języku angielskim. Obejmuje wszystkie SUVy Forda z lat 93 i 94. Zawiera nie tylko dokumentację techniczną, ale pełne procedury serwisowe i diagnostyczne. Przykladowe zrzuty ekranow:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zakres dokumentacji obejmuje (podaję w języku angielskim, bo w nim jest dokumentacja): Parts and Procedures covered:

A/C-Heater System, Brake System, Drive Train, Electrical System, Engine Systems, Exhaust System, Steering, Suspension, Engine/Vin ID, A/C Compressor, Refrigerant Oil Checking, A/C Compressor, Servicing, A/C System General, Servicing, A/C System, Specifications, A/C-Heating System, Air Bag Restraint System, Anti-Lock Brake System, Anti-Theft System, Auto Trans Diagnosis, Clutch, Computer Relearn, Procedures, Cooling System, Specifications, Engine Cooling Fans, Cruise Control System, Defoggers-Rear Window and Mirror, Door Locks- Power, Drive Axles- Front, Electrical Component, Locator, Electrostatic Discharge, Warning- Basic, Information, Emission Control Visual, Inspection Procedures, Engine Overhaul, Procedures- General,  Information, Gear Tooth Contact, Patterns, General Cooling System, Servicing, Generator and Regulator, Heater System, How To Use System, Wiring Diagrams, Vacuum Diagrams, Metric Conversions, Mirrors- Power, Parasitic Load, Explanation and Test Procedures, Passive Restraint System, Inspection, Power Windows, Shift Lock System, Starter, Steering Column-Standard, Steering Column-Tilt, Steering Column-Switches, Steering System-Power Rack and, Pinion, Sun Roof- Power, Suspension-Front, Suspensions-Rear, System Wiring Diagrams, Transmission Removal and, Installation, Transmission Servicing, TROUBLESHOOTING-BASIC PROCEDURES, Waveforms-Injector Pattern Tutorial, Wheel Alignment Specifications and Procedures, Wheel Alignment Theory/Operation, Wiper/Washer System

Moze jest gdzies mozliwosc wrzucenia tego dla potrzebujacych?
Ostatnio zmieniony 2009-01-09, 10:01 przez bartprokop, łącznie zmieniany 1 raz.

grabasz

Re: Serwisówka na CD

2009-01-09, 10:38

czy możliwa jest re-dystrybucja?
Desperados don't die We just go to hell for regroup.

Awatar użytkownika
Marcin Koło

2009-01-09, 14:29

ja chętnie bym posiadał takie coś

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2009-01-09, 14:36

dogadujcie sie na PW :D
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

bartprokop

2009-01-09, 16:19

===========CENSORED============ Jak coś to pisać na priva. Jak ją przeglądałem to nie widziałem na niej żadnych zastrzeżeń, ani czegokolwiek co by wskazywało, że to materiały nielegalne do dystrybucji (w stylu tylko do użytku przez serwisy Forda).
Ostatnio zmieniony 2009-01-09, 18:54 przez bartprokop, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-01-09, 17:09

Jak masz serwer na którym można by umieścić obraz ISO to czemu nie. Jak coś to pisać na priva. Jak ją przeglądałem to nie widziałem na niej żadnych zastrzeżeń, ani czegokolwiek co by wskazywało, że to materiały nielegalne do dystrybucji (w stylu tylko do użytku przez serwisy Forda).
Sama płytka jest sama w sobie już nielegalna - oryginalne płytki Forda inaczej wyglądają i są o wiele droższe.

Sam posiadam identyczną lecz do rocznika 1996-1999 - pomaga... ale nie to jak książka. Zresztą prawdziwe książki serwisowe to ogromne tomy... sama elektryka ma chyba z 500 stron... i tak wszystko inne. Zauważ, że na tej płytce masz pewnie dane innych samochodów Forda - począwszy od Aerostara do Taurusa albo Windstara. Przenoszę temat bo tu jest miejsce na zamieszczanie danych a nie na dyskusję.

pozdrawiam,
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

bartprokop

2009-01-09, 18:53

Sama płytka jest sama w sobie już nielegalna - oryginalne płytki Forda inaczej wyglądają i są o wiele droższe.
Hmn. nie wiem, nie chce rozstrzygać tej sprawy. Kupiłem to na e-bay, gość ma pare tysięcy komentarzy... pozytywnych, chyba gdyby trefny towar oficjalnie sprzedawał to pewnie by go zamkneli... w końcu to USA. Ale dobra. Powiedzmy że posiadam ją kolekcjonersko. Czyli wg. polskiego prawa ZNAJOMYM moge ją pokazać, o ile ma to charakter prywatny :)
Sam posiadam identyczną lecz do rocznika 1996-1999 - pomaga... ale nie to jak książka. Zauważ, że na tej płytce masz pewnie dane innych samochodów Forda - począwszy od Aerostara do Taurusa albo Windstara.
Tak masz racje, są tam wszystkie modele Forda z lat 93-94 okreśjane jako "TRUCK". W sumie najpierw kupilem to a potem Hiltona. Sam wole ksiazke, ale CD sie przydaje, zeby wydrukowac cos i zawiesc mechanikowi :). Plyta wyglada przynajmniej jak firmowana częściowo przez Forda.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

2009-01-09, 19:20

Gość może mieć wiele komentarzy - to o niczym nie świadczy.

Pewnie, że znajomym można pokazać. :)
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
mika

2009-01-09, 21:23

tu macie sprawdzone zrodlo:

calkowity koszt to 30 USD lub 20 EUR

wystarczy wybrac rocznik i zamowic - dostawa max 7 dni

uwaga EX zalicza sie do grupy Ford Trucks

http://www.theworkshopmanuals.com/catal ... 5052a56637
Załączniki
1.JPG
1.JPG (47.46 KiB) Przejrzano 3238 razy
Ostatnio zmieniony 2009-01-09, 21:28 przez mika, łącznie zmieniany 2 razy.
IF YOU CAN READ THIS TURN ME BACK ONTO MY WHEELS
http://www.explorerforum.com/forums/sho ... stcount=17

EX II - XLT 95 4.0 V6 OHV (LPG) / lift 2" UP /265 75 R16

grabasz

2009-01-09, 22:05

Jak masz serwer na którym można by umieścić obraz ISO to czemu nie. Jak coś to pisać na priva. Jak ją przeglądałem to nie widziałem na niej żadnych zastrzeżeń, ani czegokolwiek co by wskazywało, że to materiały nielegalne do dystrybucji (w stylu tylko do użytku przez serwisy Forda).

Sam posiadam identyczną lecz do rocznika 1996-1999 - pomaga... ale nie to jak książka. Zresztą prawdziwe książki serwisowe to ogromne tomy... sama elektryka ma chyba z 500 stron... i tak wszystko inne. Zauważ, że na tej płytce masz pewnie dane innych samochodów Forda - począwszy od Aerostara do Taurusa albo Windstara. Przenoszę temat bo tu jest miejsce na zamieszczanie danych a nie na dyskusję.

pozdrawiam,
teraz coraz częsciej takie dane zawarte są w komputerach diagnostycznych wds'ach, Fds'ach i Idsa'ch dla forda.
Desperados don't die We just go to hell for regroup.

Awatar użytkownika
Hubi
Model Explorera: EX I 1994 hotwheels

2009-01-09, 22:23

mam ten CD i przyznam, że praktycznie z niego nie korzystam - program zawiera te same dane co serwisówka Hayensa czy Chiltona - rysunki te same, a opisy jeszcze uboższe.
w EXI nie ma rzeczy trudnych - czasem tylko są czasochłonne :chillout: 517015460

Wróć do „WARSZTAT”