Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
dmercedes

brak ciepłego ogrzewania brak sterowania ciepłe zimne

2011-11-29, 18:18

Witam. dzieki wam mogłem sie uporac z brakiem ogrzewania w U2. u mnie problem był nastepujacy: nie było sterowania ciepłe zimne silniczek nie chodził. klapka ok. silniczkiem steruje układ scalony i on najprawdopodobniej był walniety ja wymieniłem całe urzadzenie koszt 70 zł 3 srubki i wychodzi do góry z jedna sruba jest troche meki ale ogólnie jest ok.

PrzemekT

Re: brak ogrzewania

2011-12-27, 23:08

W drugi dzień Świąt ogrzewanie w EX II odmówiło mi współpracy.

Problem ten zaczał się trzy tygodnie wcześniej. Niezależnie od pozycji pokrętła (ciepłe-zimne) na pulpicie, wiało mi tylko i wyłącznie zimnym powietrzem. Wówczas powyciągałem wtyczki od pokrętła na pulpicie i panelu sterującego silniczkiem, włożyłem spowrotem, poskładałem i problem się rozwiązał. Przez trzy tygodnie żadnych problemów. Testowałem zawsze czy pokrętło reaguje na zmiany temperatury zadanej. BYło ok. Natomiast teraz nastąpiła rewaktywacja problemu.

Zauważyłem pewną zależność. Na zdjęciach jest zaznaczona klapka która wydaje się przyjmować pozycję 0-1 czyli zamknięta lub otwarta. Sterowana czymś co przypomina siłowniczek. Gdy miałem problem z ogrzewaniem klapka ta była otwarta, tak że widziałem w oddali wiatrak. Natomiast gdy było ok. Klapka była zamknięta tak jak na załączonym zdjęciu.

Być może wnioski są błędne ale to pierwsze co zauważyłem.

Pytanie brzmi od czego jest ta klapka i co nią steruje, kiedy powinna być zamknieta a kiedy otwarta?
Załączniki
ogrzewanie 2.jpg
ogrzewanie 2.jpg (74.34 KiB) Przejrzano 2927 razy
ogrzewanie 1.jpg
ogrzewanie 1.jpg (76.16 KiB) Przejrzano 2927 razy

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2011-12-27, 23:42

Miałem teraz trochę rozbebeszone w autku, i z tego co widziałem to steruje tym prawe pokrętło na panelu - to którym wybierasz gdzie ma dmuchać.
Jak tam patrzyłem to wydaje mi się że tam nie dochodzą przewody elektryczne, tylko wężyki z podciśnieniem lub ciśnieniem, wchodzą na pokrętło tak jak zwykła kostka.
Może coś z tym pokrętłem lub szczelnością, bądż drożnością tych wężyków ?
Może ten siłowniczek ?

Może się mylę ale mi to sterowanie właśnie na pneumatyczne wygląda.
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Model Explorera: II OHV 96 156KM

2011-12-27, 23:44

Bo to sterowanie jest pneumatyczne-podciśnieniowe.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

Awatar użytkownika
Klubowicz jacek4
Klubowicz
Model Explorera: EX II 1996 OHV

2011-12-27, 23:55

Bo to sterowanie jest pneumatyczne-podciśnieniowe.
A.....
ja tylko tak.....
Bo właśnie teraz w święta z tym się bawiłem ale pewny nie byłem. ;-) :-)
jacek4
kom. +48 515 276 140

W walce z ogniem nie ma kompromisów - są zwycięstwa, ale i czasem są porażki...
http://www.youtube.com/watch?v=NErhyfVwscU

Awatar użytkownika
madakelus

2011-12-28, 14:42

ja sie tym pobawilem i moge Ci powiedziec ze tak... sterowanie jest podcisnieniowe i w pierwszej kolejnosci posprawdzaj sobie czy masz wszystkie węzyki popodłączane, mi się rozłączył obok pedału gazu i nie było żadnego sterowania.
Nie sprawdzałęm później ale jak mialem rozłączony ten wężyk to ta klapka którą zaznaczyłeś to mi sie otwierała dopiero jak załączyłem klime...

ale co do samego sterowania ciepło-zimne jest sterowane elektrycznie ale nie ma sie co rozpisywac... przeczytaj sobie temat i bedziesz wszytstko wiedzial... temat moim zdaniem jest rozbudowany wyczerpująco :)

Klubowicz karolb863
Klubowicz
Model Explorera: był II OHV,jest SOHC

2012-07-27, 15:24

mam pytanie,czy to są objawy padniętej klapki:wylazłem dzisiaj z domu,po kilkudniowym leżeniu w łóżku z gorączką (nic fajnego jak za oknem takie temperatury),odpalam Exa i sobie jadę,okno otwarte,ale jakoś tak ciepło było,więc pomyślałem że włączę sobie delikatnie klimatyzację,włączyłem nawiew na szybę,temp na 24 st i jadę sobie dalej,a samochodzie coraz cieplej,bo z kratek leci ciepłe powietrze,doszedłem z tą regulacją temp. do 15st i cały czas wieje mi ciepłym powietrzem,kompresor się załącza,klima działa,bo jak włączę na max a/c to leci zimne,na pozostałych ustawieniach tylko ciepłe powietrze,czy to są objawy padniętej klapki albo jej sterowania,jeżeli tak to może ktoś ma zdjęcie całej obudowy i miejsca gdzie ciąć,bo w wątku znalazłem zdjęcie ale nie umiem go umiejscowić na tej obudowie,a tej mojej jeszcze nie oglądałem.
tel. 606414212

Awatar użytkownika
PLAYAUTO

2013-04-24, 19:04

Kto wie jak wyjąć sterownik klapki bez jego uszkodzenia

Moderator Kojot
Moderator

2013-04-24, 19:29

Wróć do „WARSZTAT”