O ta pierwsza tez juz kiedys pytalem ale nikt nie wie , przychodzi mi na mysl tylko ze niektore exIII mialy regulowane ustawienie pedalow gazu i hamulca moze to od tego jest. Ta druga to sprawdze jak odbiore auto z warsztatu co mam tam podpiete lub tez nic.
Nikomu się nie chce zajrzeć pod pokład...no to ja się wychylę Niestety, chyba nie pomogę bo nie ma w moim Ex tych wtyczek, zobacz jak to jest w moim Exie 05.
mam juz mojego exa od naprawy. i z tego co tak na szybko widzialem na kablu co jest przy wspomaganiu hamowania mam czarna skrzyneczke podpieta. jutro postaram sie fotke zrobic. jest tam tez numer czesci forda.
Ten kabel co chciales wiedziec od czego jest przy tym hamulcu wspomagania to jest modol sterowania swiatlami do jazdy dziennej. Wystepowal w wersji kanadyjskiej. dziala na zasadzie takiej ze po wlaczeniu zaplonu i uruchomieniu silnika swiatla mijania swieca ale slabiej jak normalnie w momencie przelaczenia wlacznika swiatel zapalaja sie z normalna wartoscia swiecenia. Wylacza sie ja poprzez zaciagniecie hamulca recznego (noznego). Dokladny numer i jak to sie nazywa masz ponizej. Daytime Running Lights Control Module Ford Explorer XW7Z-15A272-AB
Pozdrawiam
Załączniki
Modul swiatel dziennych
P1000012a.jpg (134.5 KiB) Przejrzano 3331 razy
Ostatnio zmieniony 2013-04-30, 21:38 przez Mikesils, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo dziękuję za pomoc.
U mnie światła w trybie auto działają normalnie, tzn. w dzień się nie świecą, a po wjeździe do ciemnego garażu same zapalają, jednak jak dobrze rozumiem dzięki temu modułowi mamy działające słabiej światła w położeniu `0` przełącznika.
Ciekawe, co kiedyś spowodowało zwarcie i nadpalenie wtyczki w tym miejscu...
Świecą słabiej, tzn 30-40% mocy. Chodzi o światła tzw długie na które idzie słabsze napięcie, nie oślepiają a wyglądają jakby się używało świateł mijania. U nas to zabronione, a w stanach zamiast montować dodatkowe lampy do jazdy dziennej w taki sposób wykorzystuje się normale reflektory.