Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
fabiansky

Sprzęgi manualne AVM gruchocze.

2013-05-01, 13:52

Zaczęło mi wczoraj coś gruchotać w lewym przednim kole. Po dokładnym nasłuchu, okazało się, że grzechocze lewy AVM. Gruchotanie ustaje po zapięciu mostu. Będę zaraz zdejmował koło i sprawdzał co to może być. Jakieś sugestie? Zmieliłem je? Dodam że łożyska wymieniałem w zeszłym miesiącu.

EDIT:

Odkręciłem, zdjąłem... moim oczom ukazała się ogromna ilość smaru .... :D Jak robili hamulce, musieli tam go nawalić. Kiedyś uczulałem na to żeby tylko oleum "zalewać" ale widać zapomnieli albo ktoś inny to robił. :D

Fotki wstawię później... swoją drogą ładny ten smar... taki lazurowy :D
Ostatnio zmieniony 2013-05-01, 15:23 przez fabiansky, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fabiansky

Re: Sprzęgi manualne AVM gruchocze.

2013-05-01, 16:51

A jaednak probelm jest głębszy ... wnętrze sprawnego sprzegiełka się kręci... chodzi mi o te trybiki na foto, a to uszkodzone nie... wydaje mi się że to jest probelm, bo jak udało mi sie nim zakręcić to było słychac dźwięk grzechotania. Pytanie jak to rozebrać ?? i co sie mogło stać. Dodam, że jak zapiąłem sprzęgi to one działają.

chciałem załaczyć filmiki ale sie nie udało. Załączę foto.

EDIT.

Rozkręciłem to, przyczyną problemu jest peknięta plastkiowa koronka, co powoduje, że tryby w ustawieniu free, nie opadają do konca, i zębatka ociera jedna o drugą delikatnie. Jak zapinam do Lock to zebatka zapina się i nie slychać gruchotania.

Teraz musze pokombinować jak ją zastąpić... ewentualnie jak zrobić żeby nie grzechotało. lece kombinować.

EDIT 2.

Póki co skręciłem to wszystko, nie zakładajac tej koronki, spręzyny i drugiego trybu blokujacego most. Mam nadzieje, że nic sie w zwiazku z tym nie stanie. Teraz mam co prawda napęd na 3 koła ;P, ale przynajmniej nie gruchocze. Póki co na spokojnie mogę szukać tej koronki, albo ją odtworzyć. Swoją droga przydałaby się drukarka 3 D ;P. Może ktoś wie czy istnieje jakiś zestaw naprawczy albo ktoś dysponuje taką koronką??

Na zdjęciu nr 1. Koronka
na zdjeciu numer 2 zdjęcie czesci które usunąłem z AVMki
Załączniki
DSCF6440.JPG
częsci avm
DSCF6440.JPG (155.05 KiB) Przejrzano 1592 razy
DSCF6439.JPG
koronka
DSCF6439.JPG (133.04 KiB) Przejrzano 1592 razy
Ostatnio zmieniony 2013-05-01, 20:14 przez fabiansky, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „WARSZTAT”