Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
nevada

Re: Problem z przednim mostem i uszczelniaczem

2011-06-10, 11:26

Sprawdzę w takim razie, czy nie jest zapięty - na razie testowałem sam i przy zapinaniu mostów słyszałem jak reduktor się przełącza, ale kto wie... Jak samemu sprawdzić, czy jest zapięty, czy nie? Poza tym, przecież chyba nawet jeśli nie jest zapięty to półośki i tak się obracają, tylko napęd nie jest przeniesiony na przód?

A ten dźwięk to raczej stukot nie strzelanie :)
Ostatnio zmieniony 2011-06-10, 11:28 przez nevada, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kra
Kontakt: Strona WWW

2011-06-10, 12:00

LukMan przypadkiem nie pisał ostatnio o podobnych objawach po zrobieniu uszczelniaczy przedniego mostu? Może w którymś momencie popełniliście gdzieś "ten sam" błąd przy montażu?

nevada

2011-06-10, 12:46

u niego to chyba był problem z wałem - u mnie to raczej nie wibracje, czy strzelanie przy ruszaniu, ale stukanie w kołach podczas jazdy. Jutro się upewnię co z tym napędem, czy czasem sam się zapina.

nevada

2011-06-13, 07:31

Niedzielę zacząłem od wymiany klocków - tutaj odkryłem, skąd dochodzi niepokojące szuranie podczas jazdy - mechanior nie dokręcił osłonki tarczy hamulcowej. Z drugiej strony było gorzej - mechanior nie dokręcił śruby trzymającej zwrotnicę :shock: Ciekawe ile kilometrów bym jeszcze zrobił, zanim by mi koło nie odpadło :idea:

A co stuków. Po wymianie klocków stukanie nie ustało, ale jak pojechałem na plac budowy i pojeździłem trochę po piachu przełączając pomiędzy trybami (ale jazda! ;)) to wracałem już bez stuków (oprócz pukania w zawieszeniu, ale to odrębna sprawa).

A teraz ważne pytanie lajkonika - jak sprawdzić, czy jest usterka i jeździ się na zapiętym przednim moście, skoro w trybie Auto, jak sama nazwa wskazuje, automatycznie załącza przedni napęd?

Awatar użytkownika
resetx
Model Explorera: EX II 1997 SOHC
Kontakt: Strona WWW

2012-09-20, 00:26

A teraz ważne pytanie lajkonika - jak sprawdzić, czy jest usterka i jeździ się na zapiętym przednim moście, skoro w trybie Auto, jak sama nazwa wskazuje, automatycznie załącza przedni napęd?
czytając posty odnośnie przedniego mostu(muszę wymienić olej i uszczelniacze-coś mi szumi) trafiłem na te oto pytanie i bardzo ciekawi mnie odpowiedź :D ciekawi mnie dlatego że mam czasami wrażenie jak by przód się nie rozpiął albo jak by był zapięty ( a nie koniecznie powinien) odczuwalne przy mocnych skrętach-przeskakiwanie jak przy zapiętym 4x4h... i w sumie dodatkowe pytanie czy BWM rozwiązał by ten problem? myślę że tak bo wymusił by rozłączenie przodu ale proszę o potwierdzenie :)

Wróć do „WARSZTAT”