Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
decania
Kontakt: Strona WWW

Re: Pomozta bo na paliwo nie wyrobie

2012-12-13, 21:38

Poza tym cicho pracuje nie kopci nie smierdzi
Jak leje za dużo to musi być czuć w spalinach. A jak cylinder szwankuje to spaliny wylatują falami a nie jednostajnie.
Patryk
723-371-234

Awatar użytkownika
Dawid

2012-12-13, 21:44

Był tu kiedys kolega któremu palił coś pod 60L więc spokojnie :mrgreen: Niestety nie pamiętam jak to się skończyło.
Radosław kolegę zbaw :mrgreen: gdzie to było?? ;-)
smartpar.pl

Awatar użytkownika
SZCZooR

2012-12-13, 21:44

Nir ma takich objawow. Jednostajnie spaliny wywala.
Nie zauwazylem wiekszego zuzycia benzyny. Moze troszke no alr zima i wiecej benzyny na rozgrzanie idzie.

Z tego Albricht co napisales to nie rozumie nic. Gdzie jest ten maf i co to jest.
Niestety marnie sie znam na mechanice i mi trzeba prostymi slowami.

Buahaha Dawid ja wiem jak sie powinno zakonczyc.. Zmiana samochodu.

No ok ale powaznie bo mi rece opadaja juz. Od czego zaczac mam co to z tym robic?
Ostatnio zmieniony 2012-12-13, 22:06 przez SZCZooR, łącznie zmieniany 2 razy.
And if you're not down with that I got two words for ya...
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
Klubowicz Speedo
Klubowicz
Model Explorera: 2001 Sport Trac

2012-12-13, 22:05

Gdzie jest ten maf i co to jest.
mass airflow sensor po polskiemu przeplywomierz, na rurze gumowej miedzy filtrm a silnikiem blizej filtra
Pozdrawiam
Speedo

Obrazek

Awatar użytkownika
SZCZooR

2012-12-13, 22:08

Aaa. To nie mozna od razu po ludzku? Jak przeplywomierz to wiem Gdzie i co oczywiscie
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
NeXusPK

2012-12-13, 22:25

Zwróć uwagę też czy przypadkiem cały czas nie jeździsz na niedogrzanym silniku (termostat). Może być lekko niedogrzany (na wskazówce możesz nawet nie zobaczyć) i na ssaniu śmigasz cały czas a wtedy pali że ho ho... Pomacaj rury przy chłodnicy i oceń temp. na wpływie i wypływie.
Znajomy miał taki przypadek w zeszłym roku - co prawda nie EX tylko honda ale 25L/100 km z silnika 2,2 litra poj.
Ostatnio zmieniony 2012-12-13, 22:30 przez NeXusPK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SZCZooR

2012-12-13, 23:06

No tak. Przyznaje sie bez bicia. W zasadzie ciagle nie dogrzewam silnika..

Odpalam rano przy minus 5-6. Czekam minutke zeby sie olej ruszyl itd itp i jade. Jade moze z 5 km.. A moze nawet mniej po czym gasze i podobnie jak wracam do domu wieczorem. Tylko temperatura nizsza xazwyczaj jest.
Wlasnie mysle zeby uszyc cos sobie do przeslonienia grilla.
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
NeXusPK

2012-12-13, 23:19

No tak. Przyznaje sie bez bicia. W zasadzie ciagle nie dogrzewam silnika..

Odpalam rano przy minus 5-6. Czekam minutke zeby sie olej ruszyl itd itp i jade. Jade moze z 5 km.. A moze nawet mniej po czym gasze i podobnie jak wracam do domu wieczorem. Tylko temperatura nizsza xazwyczaj jest.
Wlasnie mysle zeby uszyc cos sobie do przeslonienia grilla.
No widzisz i tu może być problem. Przy takiej temp. zewnętrznej wpakuj karton gruby przed chłodnicę i tyle. Ale nie wiem czy ten fragment gdzie jest chłodnica skrzyni też trzeba osłaniać czy nie...
Ostatnio zmieniony 2012-12-13, 23:22 przez NeXusPK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SZCZooR

2012-12-13, 23:24

No pewnie po czesci tak. Ale prawde mowiac.. Wyjasnienie bledow troche mnie prxeraza. Jeszcze kur... Tylko silnika nie remontoealem.
Myslicie ze bida taka jest i trzeba bedzie go robic?
Praede mowiac chodzil bardziej nie rowno ale poprawilem podcisnienia i mu lepiej teraz. Ale jeszcze nie mam wszystkiego z tymi podcisnieniami ok.

Chce sobie z dermy uszyc taka oslone tylko na ten grill nad zderzakiem. Takie cos jak na maske naciagaja czasem . Taki kondonik. Hehe. Moze wyhaftuje sobie na tym "Fuckin' V"
Ostatnio zmieniony 2012-12-13, 23:26 przez SZCZooR, łącznie zmieniany 1 raz.
SUCK IT !!!

Klubowicz karolb863
Klubowicz
Model Explorera: był II OHV,jest SOHC

2012-12-13, 23:24

niewiele ci pomoże to ubranko na grill,do regulacji temp. w silniku jest termostat i jeżeli jest sprawny to powinien dać radę w naszych temperaturach,duży obieg nie powinien się włączyć po tak krótkiej trasie,sprawdź jutro czy po przejechaniu tych 5km wąż między termostatem a chłodnicą jest ciepły,wydaje mi się że nie powinien być,sprawdzę jutro u siebie-mam ten sam silnik i też robię 4-5km,a pali teraz jakieś 25L gazu.
tel. 606414212

Awatar użytkownika
NeXusPK

2012-12-13, 23:30

Co do błędów - mi wywalał P0171 do wymiany uszczelki pod kolektorem ssącym. Brał lewe powietrze i hustał obrotami jak ta lala. Po wymianie cisza i spokój.
A co do przepływomierza - wprzy chodzącym silniku zdejmij z niego wtyczkę i zobacz czy jest różnica w brzmieniu silnika. Jeżeli jest to przepływka jest dobra - jeżeli nie ma różnicy to albo zwalona albo zasyfiona. Temat pewnie w szukajce znajdziesz.
Ostatnio zmieniony 2012-12-13, 23:34 przez NeXusPK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SZCZooR

2012-12-13, 23:39

Tak. jak mi powiedzieli ze maf to po prostu przeplywomierz to juz dalej sobie ze sprawdzeniem poradze. Wyjme tez termostat i w goraca wode wrzuce. Zobacze czy sie ruszy.
SUCK IT !!!

Awatar użytkownika
Klubowicz MirEx68
Klubowicz
Model Explorera: II OHV 96 156KM

2012-12-14, 00:13

w goraca wode wrzuce. Zobacze czy sie ruszy
W gorącej wodzie to się pewnie ruszy. Ja dla przykładu, akurat wczoraj wymieniłem termostat, ale zanim założyłem nowy zrobiłem test nowego i starego. W jednym garnku powoli podgrzewałem wodę i obserwowałem zachowanie. Niestety oba otwierały się w tym samym momencie, a przy studzeniu zamykały też jednocześnie. Jednak dzisiaj jadąc do pracy zauważyłem znaczącą poprawę pracy silnika na gazie, i oczywiście odrobinę większą temperaturę silnika. Też miałem niedogrzany silnik, co objawiało się słabym ogrzewaniem i kiepska pracą na LPG, a przy okazji zwiększonym jego zurzyciem. Podciśnienia też mogą powodować problemy, więc jak najszybciej oporaj się z tym problemem.
tel. 723810754 chcesz się dodzwonić napisz wcześniej SMS-a, w wolnej chwili oddzwonię.

Awatar użytkownika
mastan

2012-12-14, 01:16

Napisz jaką masz instalację śruba czy sekwencja?

Kiedy ostatnio robiłeś serwis gazowy?
Sekwencja ,ale jaka ,jakie wtryskiwacze ?
Uszkodzona jedna z sond lambda ,jeśli przy tej ilości gazu pokazuje ubogą mieszankę .
Przy tym zużyciu gazu przy sprawnych sondach powinny być jeszcze błędy P0172 i P0175 .
Samochód będzie ci służyć do końca życia,jak będziesz nim bardzo szybko jeździł.

Awatar użytkownika
NeXusPK

2012-12-14, 09:24

w goraca wode wrzuce. Zobacze czy sie ruszy
W gorącej wodzie to się pewnie ruszy. Ja dla przykładu, akurat wczoraj wymieniłem termostat, ale zanim założyłem nowy zrobiłem test nowego i starego. W jednym garnku powoli podgrzewałem wodę i obserwowałem zachowanie. Niestety oba otwierały się w tym samym momencie, a przy studzeniu zamykały też jednocześnie. Jednak dzisiaj jadąc do pracy zauważyłem znaczącą poprawę pracy silnika na gazie, i oczywiście odrobinę większą temperaturę silnika. Też miałem niedogrzany silnik, co objawiało się słabym ogrzewaniem i kiepska pracą na LPG, a przy okazji zwiększonym jego zurzyciem. Podciśnienia też mogą powodować problemy, więc jak najszybciej oporaj się z tym problemem.
Z pracą silnika na gazie po wymianie termostatu mam podobnie. Na wolnych obrotach potrafił lekko trząchać. Kiedyś sprawdzałem wtryskiwacze i całą instalację przy silniku i niby było wszystko OK ale objaw pozostał. Po wymianie termostatu silnik na wolnych chodzi płynnie tak samo jak na Pb. Widać że objawów uszkodzonego/źle funkcjonującego termostatu może być wiele...

Wróć do „WARSZTAT”