Mam pytanie do znawców tematu?
w instrukcji jest napisane ze nalezy wymienic płyn hamulcowy i to normalne, ale ze ma byc dot 3(specyfikacja esa-m6c25-a lub wss-m6c62-a) - a czy orginalny dot 4 forda o specyfikacji ESD-M6C57-A może być czy nie?
A u mnie w instrukcji jest sam-6c9103-a (dot4) wczoraj zapaliła mi się kontrolka (!) wg instrukcji barak płynu. Rozumiem ze mogę dolać "dowolnego" dot 4 ? Może sa jakieś lepsze/gorsze co polecacie?
czy ktoś spotkał się z płynem hamulcowym w kolorze niebieskim,mam litr płynu ATE BLUE RACING,jest to niby DOT4 o podwyższonej temp wrzenia,ale nie chodzi mi o temperaturę tylko może jest mniej ściśliwy od standartowego DOT4,co przekładałoby się na "ostrzejszy" hamulec w razie awaryjnej sytuacji,kilka razy zdarzyło mi się depnąć do końca,bo coś tam wyskoczyło przed maskę i reakcja hamulców była trochę powolna,wiem że hamulce są amerykańskie i stosunkowo małe więc spróbuję je podleczyć niemieckim płynem
na ostrzejszy hamulec potrzebujesz dobrze odpowietrzonego układu hamulcowego zalanego nowym płynem , taki co podajesz może być ale trochę przerost formy nad treścią , wystarczy zwykły dot4 i szczelny korek wlewowy aby nie brał wody z powietrza
nie no zapowietrzony to on nie jest ,skuteczność hamowania jest ok. w codziennym użytkowaniu,w nagłych przypadkach opóźnienie jest stosukowo duże,jeździłem kilkoma Exami i zachowują się podobnie,jedynie III zachowywała się lepiej.
wiem że dużo zależy od elastycznych przewodów,które pracują podczas hamowania,ale chcę na razie spróbować tańszej opcji,tym bardziej że i tak powinienem już wymienić płyn.