Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.

CHECK OIL

Moderatorzy: starwind, resetx, Hubi

Awatar użytkownika
hercula

CHECK OIL

2008-11-15, 22:45

Wracalem swoim potworem do domu, musialem sie na chwile zatrzymac i po ponownym uruchomieniu silnika zapalila się kontrolka CHECK OIL.

Na wzkaźniku od oleju, strzałka jet blizej H niz L, olej był wymieniany przez poprzedniego właścicela 6ooo km temu, ale co co mnie zastanawia to to że na wzkaźniku temperatury strzałka, pomimo tego że auto przejechało 40 km ,spadla do C.
Nie wiem czy to zbiego okoliczności czy coś padło.

Z zapaloną kontrolką zrobiłem jakies 10 km, pod dom i teraz stoi a ja mysle co i jak.
HERCULA
Człowiek musi byc ciągle w ruchu,bo jeszcze nigdy, żadnemu psu nie udalo sie nasikac na jadący samochód.

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: CHECK OIL

2008-11-15, 23:26

lampka check oil? jakoś nie spotkałem się z tym problemem... nie wiedziałem nawet, ze jest coś takiego. A ta o temperaturze... to jakiś dodatkowy wskaźnik? no bo fabrycznie to nie ma wskaźnika temperatury oleju...

Coś nie kumam.

Jeśli sprawdzasz poziom (na ciepłym silniku, wyłączonym... po jakichś dziesięciu minutach od wyłączenia) to powinien być między H a L. I tu kończy się filozofia.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Boni

2008-11-15, 23:26

Po pierwsze, jak się olej bardzo "bujnie" na wybojach itp. i zapali check oil, to już samo nie zgaśnie (inaczej niż typowa kontrolka ciśnienia która se wesoło mruga np. na zakrętach ;) ), aż go ileś tam (nie pamiętam ile, ale długo, 20min?) przetrzymasz bez zapłonu i po ponownym włączeniu będzie z czujnika poziomu ok, wtedy zgaśnie.
Po drugie, może coś być z czujnikiem i elepstryką, czujnik jest na dole silnika po stronie kierowcy i wyżej jest wiązka i wtyczka, bywa że np. od wydechu się coś pokopie.

[ Dodano: 2008-11-15, 23:30 ]
Jankes, chyba każdy Ex1 ma czujnik poziomu oleju

BATORY

2008-11-16, 07:45

U mnie jest tak, jeżeli stan oleju na miarce jest poniżej 1/2 między min. a max. po odpaleniu silnika jest normalnie nie świeci się ale po bardzo krótkiej jeździe (podjechaniu) kiedy olej jeszcze się nie rozgrzeje i zgaszę silnik, to przy ponownym odpaleniu świeci się właśnie kontrolka ,,check oil'', gdy jadę normalnie dłużej tego objawu nie ma, ale jak doleję olej prawie do max to jest wszystko cacy. Objaw u hercula ze wskaźnikiem temperatury (myślę, że chodzi tu o płyn a nie olej) to może coś z instalacją, gdzieś dobrze nie kontaktuje...
w życiu piękne są/były/ tylko chwile....
----------------------------------------
...ale jedno wiem po latach,
prawdę musisz znać i TY,
zawsze warto być człowiekiem,
choć tak łatwo zejść na psy....

Awatar użytkownika
Leszek

2008-11-16, 09:34

Tak jak Marek pisze po odpaleniu zimnego silnika , zgaszeniu i ponownym odpaleniu zapali się kontrolka check oil dlatego że olej nie zdazy spłynąc jeszcze do miski (zimnu silnik).Ale jest to informacja że trzeba sprawdzić stan oleju i trochę dolać . Wystarcza z reguły 100g oleju i juz komunikat się nie pojawia.
Skazany na bluesa
Mając samochód z napędem 4x4 zakopiesz się w bardziej niedostępnym miejscu...

Awatar użytkownika
Boni

2008-11-16, 09:48

Jeszcze raz, tylko proszę spróbować zrozumieć - lampka check oil ma układ, który powoduje podtrzymanie kontrolki, i spływanie oleju ma tu najmniej do rzeczy, wystarczy na 0.1s dziubnąć w czujnik przy full poziomie, i już będzie się świeciło przez cały dzień, aż do odpowiedniego wykasowania manewrami z zapłonem, a nie do jakiegoś spływania czy spadku temperatury czy dolania czy coś tam. Dopiero jak się nie udaje skasować, warto pomacać, przynajmniej miarkę oleju ;)

Co do tego co hercula pisze o wskaźniku, to albo gdzieś elektryka przysiada i check oil może być z tym związany, albo rzeczywiście coś opada, ale to mało ważne i nie związane z check oil. Chyba że to idzie nie temp, a o ciśnienie ;)

Awatar użytkownika
Leszek

2008-11-16, 09:58

Boni nie będzie świecić przez caly dzień poniewaz chek oil jest aktywna tylko przy odpalaniu silnika. Kazde wylaczenie zaplonu powoduje reset tej kontrolki. Jezeli stan oleju po wylaczeniu silnika wroci do poziomu normalnego to lampka przy ponownym odpaleniu juz nie zapali.
Skazany na bluesa
Mając samochód z napędem 4x4 zakopiesz się w bardziej niedostępnym miejscu...

Awatar użytkownika
hercula

2008-11-16, 16:11

Chyba coś jest w tym co napisał Boni:
"aż go ileś tam (nie pamiętam ile, ale długo, 20min?) przetrzymasz bez zapłonu i po ponownym włączeniu będzie z czujnika poziomu ok, wtedy zgaśnie."

Dzisaj rano go odpaliłem po nocnym postoju, i kontrolka się nie świeci, i faktycznie wczoraj jeździlem nim po fest wybojach, czyli polskich wiejskich drogach( nie dotyczy opolszczyzny) i go nieżle wybujało, sprawdzilem na ciepłym silniku poziomy oleji na bagnetach i jest ok.

I oczywiście chodziło mi o tem. wody nie oleju.
Dzieki za podpowiedzi, bardzo sie przydaly do uzupełnienia mojej wiedzy.

[ Dodano: 2008-12-29, 17:56 ]
Sprawa kontrolki powraca jak bumerang, tera mi się świeci już cały czas, zadam może głupie pytanie, ale dla mnie jako dyletanta jest ogromnie ważne.

Ta kontrolka pokazuje że brakuje oleju silnikowego ?, jak się słabo domyślam.

Jeżeli si mylę to proszę mnie wyprostawac.
HERCULA
Człowiek musi byc ciągle w ruchu,bo jeszcze nigdy, żadnemu psu nie udalo sie nasikac na jadący samochód.

Awatar użytkownika
Mysza

2009-01-10, 18:35

Ta kontrolka pokazuje że brakuje oleju silnikowego
Tak. Zaświeca się gdy jest zbyt niski stan. Jak już Boni napisał czujnik jest w misce.
Kazde wylaczenie zaplonu powoduje reset tej kontrolki.
a nie każde włączenie rozrusznika?
Oprócz explo:
Ford Granada GXL '72 2.9 24v6 cosworth
Ford Granada Ghia X '84 2.8 v6 injection
Ford Scorpio GL '88 2.9 v6
Ford Fiesta CL '90 1.8D "Ropuszka"

chevidan

2009-01-10, 18:48

w moim ex I było tak jak napisał Batory.czyli przy połowie stanu oleju po chwilowym odpaleniu zimnego silnika i zgaszeniu ,przy kolejnym odpaleniu kontrolka bywało że się zapaliła .podobnie przy postawieniu auta jednym bokiem na chodniku.
u mnie po dolaniu oleju,lub odczekaniu chwili kontrolka przy następnym uruchomieniu gasła.
kontrolka się zapala też w czasie kręcenia rozrusznikiem jak zauważył chyba Mysza i być może wtedy się kasuje poprzedni pomiar.
kontrolka nie oznacza za niskiego stanu oleju tylko informuje aby stan oleju sprawdzić(zgodnie z tym co na kontrolce jest napisane)
Ostatnio zmieniony 2009-01-10, 18:49 przez chevidan, łącznie zmieniany 1 raz.

kszesz

2009-01-10, 20:13

U mnie w exI przy niskim stanie oleju zaczyna się lekko jarzyć lampka LOW RANGE (nie żartuję)
Pisałem już o tym, ale mi nikt nie chciał uwierzyć a teraz mam pewność.
Napedy mam sprawne bo je osobiście naprawiałem i sprawdzałem po tym fakcie.
Załączenie LOW RANGE daje inny efekt , lampka pali się całą mocą.
Po dolaniu oleju (200 ml) lampka LOW RANGE przestała dawać sygnał, natomiast kontrolka ciśnienia oleju przed i po dolewce wogóle nie dawała żadnych sygnałów.
Wskaźnik poziomu oleju jest czysto teoretyczna wskazówką bo prawie stale pokazuje połowę stanu między H i L.

Awatar użytkownika
Mysza

2009-01-10, 20:18

zaczyna się lekko jarzyć lampka LOW RANGE (nie żartuję)
posprawdzaj masy, coś musi nie trybić i się robi choinka.
Oprócz explo:

kszesz

2009-01-10, 20:26

zaczyna się lekko jarzyć lampka LOW RANGE (nie żartuję)
posprawdzaj masy, coś musi nie trybić i się robi choinka.
Taa, tyle, ze dolewka oleju załatwia sprawę.
A do sprawdzania masy to ja nie mam głowy i narzędzi ;-)

Cuś musi być jednak na rzeczy bo zdarzyło mi się to 2 x przy wrednej zimnej pogodzie ostatnio powrót ze świąt.

Awatar użytkownika
Mysza

2009-01-10, 20:50

dolewka oleju załatwia sprawę
Ale w dalszym ciągu sprawę nie tej kontrolki co potrzeba :D
Oprócz explo:

kszesz

2009-01-10, 21:58

dolewka oleju załatwia sprawę
Ale w dalszym ciągu sprawę nie tej kontrolki co potrzeba :D
Jak już pisano jedna kontrolka może pokazywać stan kilku podzespołów więc
pewnie w moim jest opcja obsługi 2 rzeczy jednocześnie ;-)

Wróć do „WARSZTAT”