Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
Awatar użytkownika
Tarkus

Jak wymienić płyn hamulcowy

2009-01-13, 12:58

Witam, chciałbym dzisiaj wymienić "płyn hamulcowy", a ponieważ jestem w tym zielony,nie wiem jak i gdzie sie go spuszcza i nie mam pojęcia ile go wchodzi do mojej bestii :). Nie chciałbym niczego zepsuć ani z powodu braku hamulców znaleźć się na pobliskum drzewie:). Za porady z góry dzięki
Jestem jak Explorer - pije dużo ale z klasą :)

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator
Model Explorera: Każdy
Kontakt: Strona WWW

Re: Jak wymienić płyn hamulcowy

2009-01-13, 13:28

99 rocznik czyli masz ABS na cztery koła... w takim wypadku myślę najlepszym wyjściem byłoby użyć płynu o innym kolorze niż masz i spuszczać przez odpowietrzniki na wszystkich czterech kołach po kolei aż do momentu jak zacznie lecieć płyn o nowym kolorze. W międzyczasie trzeba dolewać nowy płyna do zbiorniczka żeby utrzymać poziom i nie dopuścić do zapowietrzenia systemu. Odpowietrzenie pompy ABS jest później graniczące z cudem... pompę ABS odpowietrza się bowiem poza samochodem, na stole.

powodzenia.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
piotrek16v

2009-01-13, 13:42

jesli chodzi o wymianę płynu to ja wymieniam w takim warsztacie co mają urządzenie ssące podłączają dane koło do niego i wyciągają płynu dolewając do zbiorniczka wtedy podobno nie trzeba odpowietrzać
jak narazie wymieniałem w audi i pełen sukces

a i jeszcze pytanie do przedmówcy mówisz że ABS na cztery koła
ja mam explo II 97 to mam ABS na dwa przednie i ogólnie na tylną oś tak ?

czyli 3 szt czujników ?

Awatar użytkownika
Tarkus

2009-01-13, 13:44

Jak zadzwoniłem do warsztatu to policzyli mi 150 złotych za wymiane z płynem - to dużo czy względnie bo nie mam pojęcia - boje sie że zapowietrze i będzie po sprawie. A do tego ile trzeba tego płynu tak na oko ?

basstian

2009-01-13, 13:47

A do tego ile trzeba tego płynu tak na oko ?
jedna kropla i jesteś ślepy :-)
a tak na poważnie to około 0,5L wystarczy w zupełności aby dobrze przepłukac układ podczas wymiany.
Co do samej wymiany to jak jesteś w stanie odkręcic "calowe" odpowietrzniki to sama wymiana to już "pikuś" należy jedynie pilnować aby podczas pompowania poziom płynu był w górnej granicy.

Awatar użytkownika
Tarkus

2009-01-13, 13:54

A czy podczas wymiany wystarczy jak samochód ustawie na lewarku ? czy trzeba bawić sie w jakieś podnośniki itp

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2009-01-13, 14:09

Explo jest na tyle wysokie, że nawet nie trzeba nic podnosić ale dla ułatwienia sobie pracy wypada zdjąć koło.

Najlepiej podłączyć wężyk do odpowietrznika tylnego, prawego koła... najdalsze od pompy... i tak wymienić... nic nie trzeba odpowietrzać jeśli nie dopuścisz aby w zbiorniczku wyschło.

Przednie koła i tylna oś to ABS na cztery koła... pomimo, że na tyle jest jeden czujnik.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

morfeusz453

2009-01-13, 14:30

jeśli mogę wtrącić to niech kolega kupi w aptece strzykawkę i odessie płyn ze zbiorniczka a resztę poprostu wypompuje tak będzie dość szybko i tanio :mrgreen: a potem nowy i odpowietrzyć kilka krotnie . i ic panowie na to :lol:

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2009-01-13, 14:36

to ja sie podlacze pod temat,
a jak latwo i przyjemnie wymienic i zreanimwac tloczki i uszczelki tloczkow klockow (te ktore dociskaja klocek :P) w EXII ? Mam juz cale pordzewiale i co jakis czas musze je rozruszac ale wiem ze czas je wydlubac oszlifowac ladnie wymienic uszczelki i zaladowac.
Jaka kolejnosc, procedura moze foto story ? :)
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 14:37 przez Rad-T, łącznie zmieniany 1 raz.
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

basstian

2009-01-13, 15:43

Rad-T, jak sie wdała korozja to oprócz wymieny niewiele da sie zrobic tłoki jak sa stalowe to galwanizowane ..... ewentualnie moga być z tworzywa ale chyba w Twoim sa jeszcze stalowe, generalnie :
Dobierasz sie do kola odkrecasz zacisk pompujesz hamulcem prawie do konca ( tak aby tlok nie wyskoczyl a jeszcze siedzial w zacisku)
Szczypce typu MORS , zaciskasz przewód elestyczny
Odkręcasz śrubę mocującą przewód elastyczny
Demontujesz zacisk
Wyciągasz tłok gumki itp
Czyszczenie mycie szorowanie itp
Montujesz wszystko w odwrotnej kolejności
pozostawiasz poluzowany odpowietrznik zakladasz przeźroczysta rurke i wkładasz do
pojemnika z plynem hamulcowym ,
dolewasz plyn do zbiornicza i pompujesz tak długo az w węzyku nie będzie bąbelków
zakladasz koło i jazda testowa :-) ....... może sie udało

[ Dodano: 2009-01-13, 15:45 ]
Jankes, metoda szybka i łatwa ale co ze zużytym płynem w zaciskach ?? tego w ten sposób nie przepłuczesz a w głównej mierze o to właśnie chodzi w tej całej wymianie ;-)

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2009-01-13, 16:02

Jankes, metoda szybka i łatwa ale co ze zużytym płynem w zaciskach ?? tego w ten sposób nie przepłuczesz a w głównej mierze o to właśnie chodzi w tej całej wymianie ;-)
dlatego pisałem o wymianie i pompowaniu przez wszystkie cztery koła...
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

morfeusz453

2009-01-13, 16:30

zaciski musisz wcisnąć do oporu albo wszystko rozebrać :-P no to przyjemności :grin: bo to trochę dłubaniny :-D

Awatar użytkownika
Moderator Jankes
Moderator

2009-01-13, 17:05

ja bym uważał z tym rozbieraniem... tak jak pisałem wcześniej - wszystko aby tylko nie zapowietrzyć pompy ABS.
Yankee Kustoms
Chicago, Illinois

Awatar użytkownika
Mysza

2009-01-13, 22:17

Jaka kolejnosc, procedura moze foto story ?
Masz tutaj trochę opisane. Coprawda nie explo, a inny ford, jednak zasady pozostają te same ;).

Co do wymiany płynu, to najlepiej zwalić z pompy zbiornik (wciskany jest na gumki), zlać płyn, wyczyścić zbiornik. Ocenić stan gumek w pompie i jeśli są OK to zamontować zbiornik z powrotem. Pompa w dalszym ciągu pozostanie nie zapowietrzona, bo trochę płynu zostanie. Nalewamy nowy płyn do pełna i odkręcamy odpowietrzniki, zakładając na nie wężkyki, tak żeby nie wylewać płynu do gleby. Mozna grawitacyjnie, a mozna zrobić to w dwie osoby ale po jednym kole, identycznie jak przy odpowietrzaniu. Czyli wciskać hamulec, odkrecać, zakręcać i puszczać hamulec. Powtarzać dotąd, aż przy każdym kole będzie leciał czysty płyn, przy czym kontrolować na bieżąco stan płynu w zbiorniczku, żeby go tam nie zbrakło, i żeby nie zapowietrzyć pompy!

Jeśli chodzi o regenerację zacisków, to jak koledzy pisali. Zacisnąć morsa i wymontować zacisk. Wziąć się za regenerację. Uważnie przyjrzeć się tłokowi. Jeśli ma uszkodzoną warstwę chromu, to czyszczenie z rdzy nic nie da, bo i tak zardzewieje od nowa. Trzeba wtedy zmienić tłok na nowy.
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 22:18 przez Mysza, łącznie zmieniany 1 raz.
Oprócz explo:
Ford Granada GXL '72 2.9 24v6 cosworth
Ford Granada Ghia X '84 2.8 v6 injection
Ford Scorpio GL '88 2.9 v6
Ford Fiesta CL '90 1.8D "Ropuszka"

Awatar użytkownika
Rad-T
Administrator
Model Explorera: SOHC 99, OHV Sport 92
Kontakt: Strona WWW Facebook

2009-01-13, 22:23

OK dzieki - bede rozbieral i ocenial stan :)
Remont SOHC in progress... the end...
...Cars don't talk back they're just four wheeled friends now...

Wróć do „WARSZTAT”