Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem. Obawiam się że koszty powaznie zbliżą się do zakupu drugiego exaChciałbym przerobić mojego EXa z tylnego napędu na napęd 4x4.
Mozna zrobić i załanczanie na pilota, tylko że to nie zmienia faktu że koszty będa nieporównywalne do sprzedaży 2wd i kupno 4x4. Tak jak pisali koledzy.A rezygnując z automatycznego załączania można zrobić np. ręczne (elektrycznie przełącznikiem) załączanie przedniego mostu?
Do tego most jeszcze jakieś 1500 i półosie z 400 Tarcze raczej nie bo przecież mówiłem że w piastach jest wieloklin i wogóle jak zamawiasz piaste to jest ta sama. czyli nieco ponad 4kNo nie wiem czy drogo ale to kwestia potrzeb:
-reduktor 1200
-wały 400
-s.motor 100
-komputer 300
-kabelki, duperelki 200
-tarcze? nie wiem czy są inne
-robocizna własna lub warsztat pewnie z 500zł
Czyli za około 2500 zmienia się Forda w auto dobre na śliskie drogi, na śnieg i w teren. Myślę że warto rozważyć to bo był na allegro explo 4x2 na części po tym jak gość rozwalił się na śliskiej drodze jadąc na tempomacie...Komputer dodał gazu gdy auto podskoczyło na górce, zerwało przyczepność, zarzuciło i nie dało się go wyprowadzić. To był explo od gościa z Wielunia.