Rejestracja na forum została wyłączona. Obecnie forum pełni rolę archiwum wiedzy zebranej na przestrzeni lat.
76pablo

EMULATOR(Y) SONDY LAMBDA EX1

2008-10-18, 11:44

Witam

Posiadam Ex1 1993r.
Ktoś go kiedyś ubral w instalację gazową BRC z BLOSem i chodzi całkiem nieźle ale często zapala się check engine na gazie.
Sondy są sprawne ale emulator założony jest tylko na jednej z nich (lewej).
Czy dołożenie emulatora na drugą stronę ma szanse pomóc t wej sprawie?
Sondy sa sprawne.

Pozdro
Paweł

grabasz

Re: EMULATOR(Y) SONDY LAMBDA EX1

2008-10-18, 11:49

możesz podpiąć 1 emulator pod obie, będzie dawać ten sam sygnał.
może pomóc.
Desperados don't die We just go to hell for regroup.

chevidan

2008-10-18, 18:38

pewnie pomoże ale w taki sposób jak byś check engine zakleił plastrem żeby nie świecił.
musisz ustawić dobrze mieszankę gazu i check się nie będzie zapalał.

bartprokop

2009-01-09, 09:18

musisz ustawić dobrze mieszankę gazu i check się nie będzie zapalał.
chevidan, mógłbyś się w tych objawach wypowiedzieć?
Zagazowałem swojego explo 2 tygodnie temu. No i po wyjechaniu z warsztatu po 10 minutach jazdy zapala się check-engine. Dzwonie do machera, mówi, że tak może być, nic się nie dzieje, po prostu emulator założony tylko na jedną sonde lambda. Innym mechanik (nie gaziarz) powiedzial mi podobnie, ze czesty problem i nieprzejmowac sie. Gaziarz jest polecony i z tego co widzialem to wykazuje sie jako-tako :) kultura techniczna.

Instalacja mikserowa - gaziarz dosc przytomnie zauwazyl, ze nie warto pchac sekwecji za ponad 3 tysiace jak wystarczy instalacja za 2 tysiace (no w koncu ile to auto ma lat i ile kosztowalo - trzeba znac proporcje)

Mi jednak wydaje sie, ze chyba mozna by te instalacje troche podregulowac. Po pierwsze zauwazylem, ze check engine zapala sie dopiero po tym jak silnik sie nagrzeje (po pewnym czasie od zalaczenia gazu). Po drugie zapala sie podczas przyspieszania... przy jezdzie spokojnej lub przy zatrzymaniu sie gasnie. [Ogolnie wolne obroty i trzymanie stalych obrotow lub ujmowanie gazu skłania lampke check-engine do tego by zgasla]. Wręcz schematycznie - dojezdzam do skrzyzowania, wiec noga z gazu i lekko hamuje - na zakrecie juz nie swieci, pokonuje zakret, przyspieszam, po paru sekundach znow swieci.

Jakies podpowiedzi? Cos nie tak ze skladem mieszanki? Jakies wskazowki jak gadac z gaziarzem? AHA, z pracy instalacji gazowej jestem zadowolony - nie widze specjalnie różnicy co do zasilania na benzynie.
Ostatnio zmieniony 2009-01-09, 09:42 przez bartprokop, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Marcin Koło

2009-01-09, 09:29

ja się nauczyłem nie zwracać uwagi na tą lampke

chociaż ostatnio się nie zapala :shock:

Sądze że nie ma co panikowac,
Jeżeli auto jeżdzi dobrze i nie gaśnie to nie ma sensu szukania przyczyny zapalania się lampki.
Stracisz dużo czasu,nerwów na coraz mądrzejszego mechanika, no i kasy bo nikt za darmo nie chce diagnozować.
a efektu nie będzie

kszesz

2009-01-09, 19:53

check engine zakleił plastrem żeby nie świecił.
Tak właśnie zrobiłem i już bujam się 3 lata :)
Zasady kiedy się zapala i kiedy gaśnie nie udało mi się rozszyfrować chociaż próbowałem więc w końcu postanowiłem to olać.
Moim zdaniem ma to ścisły zwiazek z jakością tankowanego gazu i żadne ustawianie nie da 100 % efektu trzeba złapać moment kiedy nie zapala sie zbyt często i w miarę odpowiada ekonomika/dynamika i tak zostawić.

Nalepa na kontrolkę chroni wzrok i nerwy kierowcy szczególnie przy jeździe po zmierzchu.
Załączniki
naklejka.JPG
naklejka.JPG (49.67 KiB) Przejrzano 3675 razy
Ostatnio zmieniony 2009-01-09, 19:55 przez kszesz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mysza

2009-01-10, 08:16

musisz ustawić dobrze mieszankę gazu i check się nie będzie zapalał
A co tu więcej wyjaśniać. Mialem taurusa z silnikiem efi 3.0 vulcan, gaz założyłem sam, mikser i śruba. Odpalil od strzała, chwila regulacji i chodził. Ale w korku po kilku minutach stania na wolnych obrotach zapal sie check. Podjechałem do gaziarzy, ustawili sklad mieszanki na wolnych obrotach i problem zniknął. Nie miałem żadnego emulatora lambdy czy wtryskiwaczy. Auto paliło ok 12l gazu.
Oprócz explo:
Ford Granada GXL '72 2.9 24v6 cosworth
Ford Granada Ghia X '84 2.8 v6 injection
Ford Scorpio GL '88 2.9 v6
Ford Fiesta CL '90 1.8D "Ropuszka"

bartprokop

2009-01-10, 10:04

Podjechałem do gaziarzy, ustawili sklad mieszanki na wolnych obrotach i problem zniknął. Nie miałem żadnego emulatora lambdy czy wtryskiwaczy. Auto paliło ok 12l gazu.
Akurat na wolnych obrotach to mi sie nic nie dzieje.

grabasz

2009-01-10, 10:46

zasadniczo zapalnie kontrolki to nic dobrego - oznacza zły skład spalin + inne usterki układu zasilania
przy dobrej instalacji i dobrze ustawionej nie powinien sie palić - jeśli sie pali coś jest nie tak.
jednak zapalenie kontrolki nie zawsze znaczy że coś trzeba naprawiać - niektóre instalacje gazowe tak mają.

tutaj można zrobić 3 rzeczy:
zakleić lampkę
ustawić instalację
dołożyć emulator - podpiąć ten jeden jako emulacje obu sond.

no. ew. można wywalić gaz - ale podejrzewam że jestem jedynym aż tak ortodoksyjnym anty gaziarzem co by to polecił ;)

basstian

2009-01-10, 11:02

A jak ktoś nie lubi oklejac deski to można zastosować przekaźnik wyłączający kontrolę check engine podczas jazdy na gazie :-) ......
Albo przepiąc kabelek pod ładowanie albo cisnienie oleju :-P
A tak na serio można ustawić LPG tak aby było wszystko OK tylko trzeba CHCIEĆ i mieć trochę wiedzy w temacie .
Emulacja sondy jest dość dobrym rozwiązaniem.

grabasz

2009-01-10, 11:05

nie zawsze się da każda instalację do każdego auta zestroić, czasem gaziarze montują takie rzeczy w autach że włosy na plecach dęba stają, czasem ustawienie instalacji wiąże się z wymianą połowy tejże instalacji.

Awatar użytkownika
misza SG

2009-01-10, 12:54

Nalepa na kontrolkę chroni wzrok i nerwy kierowcy szczególnie przy jeździe po zmierzchu.
:580:

Awatar użytkownika
fotomysz
Kontakt: Strona WWW

2009-01-11, 16:39

etam narzekacie u mnie jak patrzę na deskę to jak bym choinke oglądał i wcale stresa nie mam :D
mam swoje dodatkowe wskaźniki i tylko na nie patrzę :D
Explorer '99 4.0L V6 + LPG, zawiecha +2" up .......... na razie :P
SHREK '09 4.0 V6 OHV :D
Stworzyłem POTWORA ;P
Miał być jeszce Sport ale się nie udalo :P więc jest SHREK

Wróć do „WARSZTAT”